Gazdaság

Kiverte a biztosítékot a Matolcsy-beszéd

Jelentős visszhangja van a csütörtöki Matolcsy-beszédnek, amelyben az Európai Unió pénzügyi biztosát lemondásra, a nagy hitelminősítőket pedig felminősítésére szólította fel. Egy harmadik állítását az Európai Központi Bank cáfolta, a biztos, Olli Rehn pedig üzente, hogy nem gondolt a lemondásra. A Nézőpont Intézet gazdaságkutató műhelyének vezetője szerint azonban Matolcsynak igaza van.

“Itt az ideje, hogy felszólítsuk Olli Rehn európai biztos urat, hogy haladéktalanul mondjon le!” Ezzel a kijelentéssel lepte meg hallgatóit Matolcsy György egy konferencián. A jegybankelnök szerint ugyanis az unió rossz gazdaságpolitikát folytatott, a válságkezelés megbukott, és a pénzügyi biztost ezért személyes felelősség terheli. A biztos, Olli Rehn, a Hir24 kérésére ezt nem akarta kommentálni.

(A Hír24 péntek esti adásának vendége volt Pesuth Tamás,a Nézőpont Intézet gazdaságkutató műhelyének vezetője. A vele készült beszélgetést meghallgathatja a videóra kattintva.)

Matolcsy szerint az uniónak lehetővé kéne tennie, hogy az infláció akár négy százalék is legyen. A beruházásokhoz szükséges pénzt pedig úgy lehetne előteremteni, hogy az unió jegybankja tulajdonképpen meghitelezné azt azzal, hogy megvásárolná az államok kötvényeit.

Matolcsy György ugyanezen a konferencián a nagy hitelminősítőket is megszólította.

“A hitelminősítőknek meg kell kezdeniük Magyarország kormányával a felminősítésről szóló tárgyalásokat. Felszólítom ezért a Magyar Nemzeti Bank elnökeként a négy legnagyobb hitelminősítőt, a Standardet, plusz a Moody’s, a Fitch és a Nomura vezetőit, hogy haladéktalanul kezdjék meg a magyar kormánnyal a felminősítésre vonatkozó tárgyalásokat.”

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik