Gazdaság

Mindenáron azt akarják, költsük el a pénzünket

Megint kamatvágás: sosem lesz vége az unortodoxiának? Az MNB Monetáris Tanácsa 3,40 százalékról 20 bázisponttal, 3,20 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

A jegybank a várakozásoknak megfelelően ismét 0,2 százalékponttal csökkentette az irányadó jegybanki kamatlábat, így a bankok még olcsóbban kölcsönözhetnek, a betétesek pedig még kevesebbet kereshetnek. Erre a lépésre számított egyébként a legtöbb elemző, mégis volt egy tényező, ami azért sokakat meglepett: hogy közleménye szerint továbbra is óvatos csökkentésekben gondolkodik a Monetáris Tanács.

A tanács megítélése szerint ugyanis idén és jövőre folytatódik a magyar gazdaság bővülése. Ennek a növekedésnek a munkaerőhiány vagy a kapacitások kihasználtsága sem szab határt, s a Monetáris Tanács a fokozatosan élénkülő külső konjunktúra mellett a gyenge belső keresleti környezet fennmaradására számít, aminek következtében az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat.

Ez elég ahhoz, hogy a “monetáris politika ebben a környezetben laza monetáris kondíciókkal segítheti az inflációs cél középtávú elérését”.

A hírre gyengült a forint, de nem érte el a 299 forintos árat az euró délutánig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik