Gazdaság

Egyre több tényező növeli a korrupció veszélyét

korrupció (korrupció)
korrupció (korrupció)

Az eredendő korrupciós veszélyeztetettségi szint a közszférában nem változott jelentősen az előző két évhez képest, a korrupciós veszélyeket növelő tényezők szintje viszont nőtt, főként a tavalyi értékhez viszonyítva - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felméréséből.

Kapcsolódó cikkek

Az ÁSZ 2013. évi Integritás felmérésének eredményei szerint az eredendő veszélyeztetettségi tényező (evt) indexe ebben az évben 46 százalékos, a tavalyi 44,6 és a tavalyelőtti 47,8 százalék után.

Így korrumpál a magyar:

A korrupciós veszélyeket növelő tényezők (kvnt) indexe átlagosan 27,7 százalékos lett az idén, míg 2012-ben 22,4, egy évvel korábban pedig 26,1 százalékos volt.

A korrupciós veszélyeket növelő tényezők emelkedése mögött pozitív tendenciák is vannak, ehhez ugyanis hozzájárult az uniós támogatások és a közbeszerzések számának, értékének növekedése, illetve a szabályozási környezet változása – mondta Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója a felmérés eredményeit bemutató budapesti sajtótájékoztatón, csütörtökön.

A felkért 6000 intézmény közül önkéntes alapon mintegy 1500 töltötte ki és küldte vissza a 155 kérdést tartalmazó kérdőívet, a tavalyinál csaknem 50 százalékkal több.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik