Gazdaság

Meglepetés: nyereséges a bankszektor

bank (bank)
bank (bank)

A biztosítók javítottak, a takarékok rontottak.

Bankhelyzet

  • A Raiffeisen kivonulhat Magyarországról is
  • 9 és fél milliárdra büntették a csaló bankokat
  • Uniós felügyelet alá kerülnek a legnagyobb bankok
  • Lejtmenetben az európai bankrendszer, Magyarország bizonytalan

Az előző három hónap vesztesége után ismét nyereséges lett a magyar bankszektor a harmadik negyedévben – írja a Portfolio az MNB pénteken közzétett adatairól. A bankok átlagos eredményessége az egy évvel korábbihoz képest is javult, a profitabilitás szintje azonban továbbra is nagyon alacsony. A biztosítók javítottak, a takarékok rontottak.

A bankok többségét alkotó részvénytársasági hitelintézetek 13,0 milliárd forintos adózott eredményt értek el a harmadik negyedévben, az év első kilenc hónapjában pedig összessségében 36,2 milliárd forintost.

Ezzel szemben a szövetkezeti hitelintézetek (döntően takarékok) nullszaldóval működtek a harmadik negyedévben, az év első kilenc hónapjában pedig 3,6 milliárdos adózott eredményt értek el.

Egyszer fent, egyszer lent

A bankok eredménye igen nagy ingadozást mutat, és fontos megjegyezni, hogy bár az elmúlt negyedévben csökkent a bankok vesztesége, a tavalyi évhez képest még mindig a negatív tartományban vannak.

Az egyes bankok eredményei közt is jelentős klönbség lehet: míg némely hitelintézet nagy nyereséget könyvel el, akad masszívan veszteséges is.

A gazdaság motorja

A vállalati hitelezésről második negyedéves adatok állnak rendelkezésre. Ezekből az olvasható ki, hogy az árpilis-június időszakban is folytatódott a vállalati hitelállomány zsugorodása, éves alapon 6,4 százalékos ütemben. A hitelkínálati korlátok változatlanul szigorúak, ugyanakkor a forinthitelek kamatai – a jegybanki alapkamattal párhuzamosan – csökkentek.

Az MNB növekedési hitelprogramja a kis- és középvállalkozói szektort kívánja felfuttatni kedvezményes hitelekkel, ennek hatása azonban majd a harmadik negyedéves adatokban lesz jobban látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik