Gazdaság

Japán-magyar gumigyártó települ Tiszaújvárosba

orbán (orbán)
orbán (orbán)

A Mol és a Japan Synthetic Rubber vegyesvállalat beruházását Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be Tokióban.

Szintetikus gumit gyártó vegyes vállalat létrehozásáról állapodott meg a Mol és a Japan Synthetic Rubber (JSR) japán cég: az 51 százalékban japán, 49 százalékban magyar cég Tiszaújvárosban működik majd – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Tokióban, a japán kormányfővel folytatott tárgyalása után. Abe Sindzó szintén a japán-magyar gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Orbán Viktor egy magyar-japán üzleti fórumon mondott köszöntőjében hangsúlyozta: a magyar egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer a kulcs a gazdasági növekedéshez.

Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Jamanaka Toru

Orbán Viktor a japán Miniszterelnöki Hivatalban tett sajtónyilatkozatában sikertörténetnek nevezte a tiszaújvárosi beruházást, amely várhatóan száz új munkahelyet teremt majd. Felidézte egyúttal, hogy a múlt héten egy másik japán székhelyű cég, a Takata járműipari beszállító vállalat közölte, hogy gyárat épít Miskolcon, s ezzel mintegy ezer új munkahelyet hoz létre.

A kormányfő köszönetet mondott a japán befektetőknek, jelezve, hogy a magyarországi japán befektetések értéke 3,5 milliárd euró, a külkereskedelmi mérleg pedig folyamatosan javul.

A mintegy háromnegyed órás megbeszélés után a magyar miniszterelnök üdvözölte, hogy Japán a stabilitás és a béke érdekében aktívabb szerepet játszik a jövőben a nemzetközi politikában.

A japán diákoknak szóló magyar ösztöndíjprogramot ismertetve felidézte, hogy korábban, 1997-ben ő maga is egy ösztöndíjprogram keretében járt Japánban. A programot a japán miniszterelnök is köszöntötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik