Gazdaság

Csak pár napra elég gázunk van

gaztarozo(960x640)(2).jpg (gáztározók)
gaztarozo(960x640)(2).jpg (gáztározók)

Korábban 3 heti mennyiség volt a tározókban, ha az ukrán-orosz vita a leállításig fajul, korlátozásra lehet szükség itthon.

A 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van jelenleg – írta hétfői számában a Népszava.

A lapnak Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta: így a korábbi három hétre elegendő helyett ma már csak néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország.

A volt helyettes államtitkár szerint a kabinetnek érdemes lett volna a nyári időszakban gondoskodni a megfelelő mennyiségű gázkészlet felhalmozásáról a fűtési idény elejére, ezzel erősíthette volna az ellátás biztonságát.

A mostani készletszint mellett a hideg téli időszakban szokványos napi 70 millió köbméteres gázfogyasztás mellett a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körű ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkező import. Ilyen krízishelyzetben néhány nap után már a fogyasztás korlátozása válhat szükségessé.

Azzal is számolni kell, hogy a hazai gázkitermelés a néhány évvel ezelőtti napi 10-11 millió
köbméterről 8 millió körülire esett vissza, és ez tovább szűkíti a belső forrásokat – mondta a szakember a lapnak.

online surveys

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik