Gazdaság

Az MSZP csak egy kicsit örül

mszp-kongresszus(2)(430x286)(1).jpg (mszp kongresszus)
mszp-kongresszus(2)(430x286)(1).jpg (mszp kongresszus)

A párt szerint aprócska jó hír, hogy a harmadik negyedévben 1,7 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék az előző év azonos időszakához képest.

A mostani GDP-növekedés aprócska jó hír, ám főként az előző évi alacsony bázissal, a tavaly nyári rendkívüli aszállyal magyarázható – fogalmazott Józsa István, a párt gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese. Nincs ok hurráoptimizmusra, mivel a gazdaság teljesítménye a három évvel ezelőttivel azonos, a keresetek szintje pedig elmarad attól.

A szocialista politikus azt mondta, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája részint elhibázott, megszorításokra épül, részint pazarló. Utóbbit a stadionépítésekkel, az orosz tulajdonú Mol-részvénycsomag visszavásárlásával és az E.ON földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásával támasztotta alá. Az MSZP nem a 2010 előtti politikáját akarja folytatni, és a választások után gazdasági fordulatot ér el, hogy “ne csak az időjáráson múljon”, hanem fenntartható és tartós legyen a növekedés – jelentette ki Józsa István.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter várakozása szerint egy százalék fölött lehet idén az éves átlagos GDP-növekedés. Józsa István erre azt mondta: ez ugyan kedvezőbb a tavalyi 1,7 százalékos visszaesésnél, de egyszázalékos növekedést nem érzékel a lakosság, a beruházások szintje pedig három éve folyamatosan csökken, így trendfordulóról nem lehet beszélni, a kormány túlértékel “egy szerény növekedési adatot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik