Gazdaság

Újabb vádak a Vidékfejlesztési Hivatal fejesei ügyében

föld (föl, mezőgazdaság, )
föld (föl, mezőgazdaság, )

Fiktív cégek vehettek fel földtámogatást. Belsősök segíthették a csalást.

Az MSZP információi szerint fiktív cégek nemcsak területalapú, hanem beruházási támogatásokat is igényeltek jogosulatlanul. Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő ezért hétfőn a nyomozóhatósághoz fordult.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát egy hónapja tartóztatták le európai uniós támogatások jogosulatlan igénylése miatt.

Akkor Budai Gyula azt mondta, “sikerült megelőzni a jogosulatlan kifizetéseket”. Gőgös már akkor sem értett egyet a vidékfejlesztési államtitkárral: a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy például egy sárvári cég anélkül vett fel 20 millió forintot, hogy egyetlen négyzetméter földet is megművelt volna.

A gyanúsítotakat akkor őrizetbe vették.

Gőgös Zoltán most azt mondta: a hétvégén olyan információk jutottak birtokába, hogy cégek – köztük offshore hátterű vállalkozások – próbáltak jogosulatlanul beruházási támogatásokhoz jutni az MVH-n keresztül. Mivel véleménye szerint ez összefügghet a másik ügyben folyó nyomozással, nem feljelentést tett, hanem a folyamatban lévő ügyhöz csatolt kiegészítést, átadva minden rendelkezésére álló dokumentumot.

Az ügyről konkrétumokat nem mondott, de közölte, ezúttal is alapos a gyanú, hogy a csalók belső segítséggel próbáltak a támogatásokhoz hozzájutni.

Az MSZP-s képviselő emellett arra szólította fel a vidékfejlesztési tárcát, tisztázza, hogy tervezi-e a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnökének menesztését. Gőgös Zoltán arra hivatkozott, hogy a minisztérium mindeddig nem cáfolta hivatalosan az NFA vezetőjének menesztéséről a hétvégén megjelent híreket, Sebestyén Róbert pedig nem vett részt az NFA tevékenységét vizsgáló parlamenti albizottság múlt heti ülésén.

A szocialista politikus szerint az NFA-elnök menesztése a kishantosi gazdaság ügye miatt vetődhetett fel.

így megy ez

Idén 187 ezer gazdálkodó igényelt területalapú támogatást, 2013-ban hektáronként 69 ezer forintot kaphatnak a termőföldet használók. Azt azonban, hogy a területen valóban gazdálkodnak-e, alig ellenőrzik: a szúrópróbaszerű kontroll csupán öt százalékot érint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik