Gazdaság

Ennyit kapott minden magyar az EU-tól

Íme, az ön ingyen pénze.

A Brian élete című film talán leghíresebb jelenete az, amikor a rómaiak ellen lázítani kívánó népvezér azt kérdezi híveitől: És mit adtak nekünk a kiszipolyozásért cserébe? Mire a tömegből egy bátortalan hang: vízvezetéket. Aztán egy másik: csatornázást. Majd egy harmadik: és az utakat. Majd egy negyedik: az öntözést. És így megy ez tovább, míg Reg, a szónok, gondolati fonalát veszítve ott nem áll romba dőlve, és kínjában nem marad neki más, mint hogy ledemagógozza honfitársait.

Valami hasonló a helyzet az EU-val is. Politikusokidőről időre kritizálják az EU-t. Ki a “birodalmi hozzáállás” ellen emel szót, ki inkább arra hegyezi ki mondanivalóját, hogy hazánk többet fizet a közös kasszába, mint amennyit kap onnét. Ebben a cikkben elégedjünk meg az utóbbi állítás vizsgálatával.

Számokra bontva

Az Európai Bizottságtól kapott táblázat alapján a csatlakozásunk óta minden egyes esztendőben jelentős pluszt könyvelhettünk el. Íme.

Brutális összegek

2011 végéig összesen 9,3 milliárd eurót, vagyis úgy 2800 milliárd forintot “nyertünk” az EU-tól a tagságunk révén – ez kicsit több, mint a tavaly államosított magánnyugdíj-pénztári vagyon. Fejenként körülbelül 280 ezer forintnak felel meg, tehát minden egyes magyar állampolgárra, a csecsemőre is ennyi jut a német, holland, brit, skandináv adófizetők jóvoltából.

Lényegében az összes jelentős magyarországi beruházáshoz kapcsolódik uniós támogatás, ami olcsóbbá teszi ezeket a cégek számára, ezáltal megkönnyíti a tőkefelhalmozást, ami fokozza a jólétet – legalábbis elvben.

Fogalmuk sincs

És még két érdekesség.

Az egyik: a napokban több parlamenti képviselőtől is kérdeztük a parlamenti folyosón, tudja-e, miként is áll mérlegünk az EU-val, de egyikük sem tudott útba igazítani bennünket. Mentségükre legyen mondva, nehéz a föladat: ilyen szumma ugyanis a költségvetésben nem szerepel, legfeljebb egyes elemei jelennek meg különböző sorokon.

A másik: az uniós támogatás az egyetlen, ami át tudta valamelyest venni a válság kezdete óta elapadt közvetlen tőkebeáramlás szerepét.

Az utóbbi öt évben több pénz érkezett az országba az Európai Uniós tagságunk révén, mint amennyit az összes külföldi cég összesen befektetett. És ez nem demagógia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik