Gazdaság

Magyar szja-t fizethet a Deep Purple

ado(210x140)(1).jpg (adó)
ado(210x140)(1).jpg (adó)

A jövőre hazánkban koncertező Deep Purple is megfizeti az szja-t gázsija után - már ha elfogadják a módosítót, miszerint külföldi zenészek sem vihetnek haza tőlünk adózatlan pénzt.

Módosító javaslatokkal szórta meg a jövő évi adócsomagot a költségvetési bizottság. Ezek a módosítók azok, amelyeket a kormány és a parlament várhatóan támogatni fog, abból kiindulva, hogy a bizottság döntő többsége kormánypárti – írja a HVG.hu

Az egyik adózásra ösztönözné a bizottság a külföldről ideérkező színészeket és zenészeket, ugyanis egyszerűsített adózást biztosítana azoknak a külföldi előadóművészeknek, akik csak rövid ideig tartózkodnak Magyarországon. Eszerint, ha ezt a módot választják, a bevételük 70 százaléka után kell megfizetniük a 16 százalékos személyi jövedelemadót (szja).

Adókedvezményeket viszont nem vehetnek igénybe. Az adót az ország elhagyásáig kellene megfizetni egy háromsoros angol-magyar bevallással, és nem kellene hozzá adószám sem. A kisjövedelmű művészek tehermentesítésére viszont kitalálták, hogy 200 ezer forintos bevételig (maximum 22 400 forint adóteherig) adómentességet élveznek. Ha azonban a bevétel 12 hónapon belül meghaladná ezt az értékhatárt, akkor a teljes bevételre adózni kell – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik