Gazdaság

Leghátul a jóléti listán

A többi visegrádi országban mindenhol könnyebb az élet. Azért Romániában és Szerbiában még mindig rosszabb.

Csak balkáni szomszédainkat tudtuk megelőzni, azonban a visegrádi országok mind lehagyták Magyarországot az államok gazdasági, oktatási, szociális és egyéb teljesítményét összehasonlító jóléti rangsorban.

A londoni Legatum Institute friss, éves Prosperity Reportja 142 ország közül a 29. helyre sorolta Csehországot, az elmúlt évek recessziója ellenére megelőzte Lengyelországot, ami idén a 34. helyen áll. A visegrádi országok közül Szlovákia a következő a listán 38. helyén, majd Magyarország a 41-diken.

A legjobb helyek

1. Norvégia

2. Svájc

3. Kanada

4. Svédország

5. Új-Zéland

6. Dánia

7. Ausztrália

8. Finnország

9. Hollandia

10. Luxemburg

Van, ami jobb

Az elmúlt évhez képest tíz helyet javult az oktatás alapján elért magyar besorolás, mivel jobb lett a lányok-fiúk arány és nőtt az alapfokú és a középfokú oktatásba bekerülők száma. Megjegyzendő, hogy ezek a számok még nem tükrözik az idei tanévben indult oktatási reformot, mivel a Legatum szakértői 2010-2012-es statisztikai adatokat építették számításaikat.

Óriásit zuhant a magyar gazdaság amúgy is átlag alatti teljesítménye. Ebben az összevetésben 17 hellyel került lejjebb az ország, részben a magas munkanélküliség, részben a jelentős behajthatatlan hitelállomány, részben a high-tech tartalmú export visszaesése, részben a pénzügyi szervezetekbe vetett bizalom csökkenése és az GDP halvány növekedése miatt. Ezt az alindexet 2011-2012-es adatok alapján számolták ki.

Jó hír, hogy a magyarok úgy látják, tudnak kire támaszkodni, ha bajba kerülnek: a felmérésben a válaszadóknak több mint 90 százaléka nyilatkozott így. A megkérdezettek több mint kétharmada barátságosnak tartja Magyarországot: úgy látják, hogy jó lehetőségeket kínál a bevándorlóknak. Ugyanakkor mindössze hét százalék azok aránya, akik szerint könnyű munkát találni és válaszadók több mint négyötöde úgy látja, hogy kiterjedt korrupció fertőzi az vállalatok és a kormányzat munkáját.

A Legatum elemzői kalkulált bő 22,1 ezer dolláros egy főre eső GDP-vel számoltak Magyarország esetén. Az életkörülményekkel való elégedettséget egyetlen számba sűrítő mutató 1-től 10-es skálán átlag 4,7 lett.

Máshol

A kelet-közép-európai régióban súlyos pénzügyi gondjai ellenére még mindig Szlovénia nyújtja a legjobb életkörülményeket, a lista 24 helyén áll. A közép-ázsiai országok közül Kazahsztán szerepelt a legjobban: nem sokkal lemaradva a 41. Magyarországtól a 47. helyen végzett.

A világ leggazdagabb országa, az Amerikai Egyesült Államok csupán a 11., míg Európa leggazdagabbja, Németország a 14. A világelső immár öt éve Norvégia.

Több mutató

A Prosperity Report célja, hogy a jólétet egyszerű gazdasági mutatókkal mérő megközelítéssel szakítva tágabb összefüggéseiben vizsgálja, hol a legjobb és a legrosszabb élni. Olyan szempontok, mint a mindennapi élet biztonséga, a személyes szabadság biztosítása, az egészségügyi ellátás és az oktatás színvonala, vagy az emberek szociális helyzete mind alakítják a rangsort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik