Gazdaság

Kéthavi magyar GDP-t bukott az USA

obama (obama, )
obama (obama, )

Az Egyesült Államok legkevesebb 24 milliárd dollár veszteséget szenvedett el az adósságplafon megemelése körül kialakult huzavonával.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök hajnalban aláírta azt a törvényt, amely az adósságplafon megemelésével elhárítja az államcsőd kialakulásának veszélyét és feloldja a szövetségi kormány részleges bénultságát.

A hosszas huzavona azonban háromról két százalékra csökkentette az amerikai gazdaság idei növekedési kilátásait, és legkevesebb 24 milliárd dollár veszteséget okozott az Egyesült Államoknak – közölte a Standard & Poor’s befektetés- és hitelminősítő. Ezzel a S&P szerint 0,6 százalékkal csökken az amerikai GDP a negyedik negyedévben. A veszteség jelen árfolyamon számolva 5300 milliárd forint, ami a teljes magyar gazdaság kéthavi termelésének felel meg.

A közvélemény-kutatások szerint a konfrontáció jelentős népszerűségvesztéssel járt a Republikánus Párt számára. A válság az új pénzügyi év elején, október 1-jén kezdődött, amiatt, hogy a két kongresszusi párt nem tudott megegyezni egy átmeneti költségvetésről sem.

A republikánusok ultrakonzervatív szárnya ugyanis a büdzsé megszavazását az egészségügyi reform forrásainak megvonásától tette függővé. A krízist tovább mélyítette, hogy a képviselőházi republikánusok a kiadások jelentős csökkentéséhez kívánták kötni az adósságlimit módosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik