Gazdaság

Így sarcolhatják meg a milliárdosokat

gazdag (gazdag)
gazdag (gazdag)

A luxusadót jövedéki adóként lehetetlen lenne bevezetni, de még a forgalmi adóban is borzasztó nehéz lenne, és a maradék megoldásként vagyoni vagy új fogyasztási típusú adó jöhet szóba – derül ki az Adó.hu cikkéből.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt héten a TV2 Mokka című műsorában elmondta, hogy továbbra is tervezik a luxusadó bevezetését. Jelenleg hatásvizsgálat folyik, megnézik, hogyan lehet megvalósítani akár az általános forgalmi adóban (áfa), akár a jövedéki adóban. Mindemellett hozzáfűzte, az az áfában több kulcsot nem tudnak bevezetni: „Hiába akarnánk egy mondjuk 33-35 százalékos kulccsal luxusadót kivetni, ez nem olyan egyszerű.” Október 18-ra törvényjavaslat formájában is kiderülhetnek az erre vonatkozó kormányzati elképzelések.

Ön hogyan adóztatná meg a leggazdagabbakat?

A nemzetgazdasági miniszter szavait azóta is próbálják megfejteni az Adó.hu-nak nyilatkozó szakértők, akik azzal ugyan egyetértenek, hogy az áfa rendszerében valóban nem olyan egyszerű bevezetni az adónemet, többen szinte lehetetlennek tartják, de a jövedéki adóról szóló terveket mind értetlenül fogadták.

A jövedéki adót ugyanis uniós szabályok alapján csak az úgynevezett ABC-termékekre (alkohol, benzin, cigaretta) lehet bevezetni. Ennek megfelelően a luxustermékek, mint a luxusautók, nagy értékű ingatlanok és az ékszerek nem tartoznak ide, így a jövedéki adót ezekre az árucikkekre nem lehet alkalmazni.

A forgalmi adó pedig ugyancsak kivitelezhetetlennek tűnik, mert az uniós direktíva szerint csak három kulcsot alkalmazhatnak a tagországok, amelyektől eltérni csak engedéllyel lehet.

Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóüzletág vezetője szerint kétfajta különadó jöhet szóba. Az egyik a vagyoni típusú adó, mint például az ingatlanadó vagy gépjárműadó. A másiknál, a fogyasztási típusúnál azonban nagyon vigyázni kell, hogy nehogy az áfára hasonlítson, mert ezt az unió nem engedélyezné.

A legnagyobb gond ez utóbbival, hogy egy ilyen egységes, nyitott piacon, mint az európai, egy olyan kicsi országból, mint Magyarország – a tehetősebb emberek, akik a luxustermékeket vásárolhatják, könnyedén megoldják valamelyik szomszédos országban az ilyen irányú beszerzéseiket. Ekkor pedig még az eddigi forgalmi adótól is elesünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik