Gazdaság

Turizmus: újra csúcson Horvátország

Tengerpart (tengerpart, )
Tengerpart (tengerpart, )

Idén az első kilenc hónapban már több magyar vendéget regisztráltak Horvátországban, mint tavaly egész évben.

Idén eddig csaknem 341 ezer magyar utazott Horvátországba, ahol 1 millió 900 ezret meghaladó vendégéjszakát töltöttek. Ezek az adatok éves összevetésben már kilenc hónap alatt ötéves csúcsot jelentenek, miután 2008-ban 370 ezer magyar turista az ideinél mindössze 20 ezerrel több vendégéjszakát töltött az adriai államban közölte Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője.

A turisztikai szakember hozzátette: a nyári hónapokhoz hasonlóan szeptemberben is a legjelentősebb küldő államok átlagát meghaladóan növekedett a magyarok utazási kedve Horvátországot illetően. A múlt hónapban 32 ezer 600 vendég összesen 183 ezer 200 éjszakát pihent az országban, ez fél százalékkal több turistát és csaknem 7 százalékkal hosszabb eltöltött időt jelent a tavalyi adatokhoz képest.

Az adriai országban szeptemberben csaknem egy százalékkal több, 1 millió 347 ezer turista fordult meg, és valamivel kisebb mértékben, 8 millió 139 ezerre bővült a vendégéjszakák száma. Az első kilenc hónap alatt majdnem 6 százalékkal 10 millió 526 ezerre nőtt a vendégszám, miközben 4 százalékos emelkedéssel 63 millió 396 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

Némileg átrendeződött a legjelentősebb küldő országok listája, amelyen Magyarország változatlanul a 10. helyen áll. A komoly növekedésnek köszönhetően előrébb került a sorban Lengyelország és Nagy-Britannia, de lemaradt Hollandia. Az élen továbbra is Németország, Szlovénia és Ausztria áll.

Marin Skenderovic elmondta azt is: a magyar turisztikai adatok az év végéig még tovább javulhatnak. A már eddig regisztrált 341 ezer vendég száma még várhatóan több mint 10 ezerrel lesz több, az 1 millió 913 ezer vendégéjszaka pedig legalább 30 ezerrel emelkedhet.
A legjobb eredményt a magyarok 2005-ben érték el, akkor 453 ezer turista 2 millió 400 ezer éjszakát töltött Horvátországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik