Gazdaság

Nem húzott eléggé az export

Az előzetes adatok szerint megint alulteljesített az ipar: 1,4 százalékkal csökkent a termelés augusztusban az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző havi biztatató adatok után augusztusban megint csökkent az ipari termelés: 1,4 százalékkal múlta alul az előző évi szintet. Ha viszont a munkanaphatástól megtisztítva nézzük az adatokat, hajszálnyi, 0,9 százalékos emelkedés mutatkozik.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az év eleje óta továbbra is mínuszos az egyenleg: eddig 0,8 százalékkal szűkült az ipari termelésünk.

Kevésbé csökkent, mint várták

A Takarékbank elemzője úgy értékelte az előzetes számokat, hogy a visszaesés a várakozásoktól elmaradó mértékű.

Suppan Gergely úgy véli, a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára fokozatosan futhat fel az év hátralevő részében.

Jó hír

Mi várható az év hátralévő részében?

A kilátásokra nézve bíztatónak nevezte, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak. Így a külső kereslet élénkülése várható szerinte.

A júliusi pluszos ipari termelést is a jól húzó export magyarázta egyébként. Úgy tűnik, augusztusban ez már nem volt elég.

Suppan úgy véli, a belső kereslet szintén élénkülhet az év hátralevő részében. A múlt havi részletes adatokból még az látszott, hogy az év első hét hónapjában 3,4 százalékos csökkenést mutatott az ipar belföldi értékesítése.

Már az idén növekedésbe fordulhat

Suppan szerint idén éves szinten összességében 2-2,5 százalékkal nőhet az ipar kibocsátása. Úgy véli, az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes- és az Opel-üzemek kapacitásának felfutásával, és a következő hónapokban várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett nőhet ennyit az ipar kibocsátása.

Hangsúlyozta azt is, hogy a növekedés az utolsó negyedévben a bázishatások (a tavaly szeptember-decemberi időszak mínuszos volt) miatt különösen erős lehet. Jövőre pedig már 6 százalékos növekedésre számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik