Gazdaság

Erősödhet a forint

Pénzváltó (pénzváltó)
Pénzváltó (pénzváltó)

A gazdaságot élénkítené, de útban vannak a devizahitelek.

A kormány inkább a gyengítésre utalgat.

Míg számtalan elemző szerint a devizahitelek kivezetése mögött a forint gyengítésének hosszú távú kormányzati célja áll, egy Bloomberg-díjas közgazdász szerint két éven belül 293 forint lesz egy euró.

Przemyslaw Kwiecien, az XTB online brókercég elemzője azt jósolja, hogy fél even belül akár 307-re is gyengülhet a forint az euróval szemben, majd 2014 második negyedévében erősödni kezd és 2015-ben ismét 300 forint alá sullied az árfolyam. A kormány, állítja Kwiecien, a gazdaság élénkítése céljából erősíti majd a hazai fizetőeszközt.

A szakember szerint a jövő évi parlamenti választások nem változtatják érdemben a forint jelenlegi helyzetét.

Korábban szúrták el

Az elemző szerint nagy hiba volt az előző kormány alatt a válságot kamatemeléssel igyekezett kezelni a jegybank, hiszen az alapkamat már egyébként is magas volt, a további emelés pedig lassította a gazdaságot.

Ön még emlékszik, hogyan robbant ki a válság?

A mostani helyzettel Kwiecien annál elégedettebb: a gazdaság állapota miatt most indokolt az eddigiekhez képest alacsony alapkamat, a kezdeti hibákhoz képest pedig mára jó irányba fordult az MNB politikája, véli a szakember.

Tulajdonképpen a rezsicsökkentéssel is egyetért. Kwiecien ugyanis úgy gondolja, nem kell minden árazást a piacra hagyni és egy ilyen, vegyesen gazdasági és szociális kérdést nem lehet másként, csak gazdasági ügyként kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik