Gazdaság

Hol áll meg az alapkamat?

MNB (mnb)
MNB (mnb)

Ma tovább vágta az alapkamatot a Monetáris Tanács. Holnaptól 3,6, év végére 3 százalék is lehet.

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának mai döntése: ismét 20 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, így az holnaptól 3,6 százalék.

A döntés megfelel a piaci váarkozásoknak, elemzők szerint ugyanakkor a tanács ezúttal sem volt teljesen egységes a kamatvágást illetően.

Csak Amerika állíthatja meg

Hamarosan többet tudunk, ugyanis az MNB 15 órakor ad ki sajtóközleményt a döntés részletes okairól. Ebből feltehetően következteteni lehet majd a monetáris politika további alakulására, de például az Equilor Befektetési Zrt. elemezői továbbra is úgy gondolják, hogy év végéig folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, így – 20 bázispontos vágásonként – 3,0%-ra csökkenhet az irányadó ráta.

Ettől a pályától csak akkor várnak eltérést, ha az amerikai jegybankként működő Federal Reserve mégis ebben az évben kezdené kivezetni gazdaságösztönző programját. Ez ugyanis a nemzetközi környezet nyomán forintgyengülést hozhat, akkor pedig z MNB feltehetően nem kockáztatná a további kamatvágást.

UPDATE

A kamatdöntés után kiadott közleményből kiderül, hogy a tanács valóban csak a pénzügyi környezet jelenős romlása esetén hagyná el a folyamatos, ám kisebb lépésekben végrehajtott kamatcsökkentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik