Gazdaság

Lóvé: a biztonság fontosabb, mint a kamat

Forint(960x640)(1).jpg (Forint)
Forint(960x640)(1).jpg (Forint)

Magyarországon leginkább azért tesznek félre pénzt az emberek, mert megpróbálnak biztonságra törekedni. S ez a fő szempontjuk akkor is, amikor a különböző befektetési lehetőségek közül választanak.

Egyértelműen a biztonság a legfontosabb a hazai lakosság számára, ha a megtakarításokról beszélünk – derül ki a 600 városi lakos megkérdezésével végzett „K&H lakossági megtakarítások kutatás” adataiból.

Az eredmények azt mutatják, hogy akik rendszeresen tesznek félre pénzt, azoknál a tartalékolás legfőbb célja, hogy felkészüljenek a váratlan helyzetekre, bebiztosítsák a nyugdíjas éveiket, vagy egy általános tartalékot képezzenek – tájékoztatott az alapkezelő igazgatója, Zobor Zsuzsanna.

Befektetéskor is kerüljük a kockázatot

Azt, hogy mennyire kockázatkerülők vagyunk, mi sem mutatja jobban, minthogy a biztonságra törekvés nemcsak a megtakarítási céloknál, de a megtakarítási lehetőségek kiválasztásánál is elsődleges szempont.


Fotó: Kummer János

A megtakarítók háromnegyedének kulcsfontosságú a biztonság, és csak fele annyian vannak, akik a könnyű hozzáférhetőséget és a rugalmasságot is figyelembe veszik, mielőtt döntenek. A befektetéssel elérhető magas hozam így mindössze a negyedik választási kritérium lett a megfelelő megtakarítás kiválasztásánál.

Kevesen, de rendszeresen tesznek félre

Habár a megkérdezettek csupán negyede tesz félre pénzt, örvendetes azonban, hogy ez főként rendszeres időközönként történik. A megtakarítással rendelkezők között a havi megtakarítás a leggyakoribb (46 százalék), míg ötödük negyedévente illetve alkalmanként tesz félre.

A lakossági igényekhez ma már a megtakarítási lehetőségek is remekül hozzáigazodtak, hiszen a havi rendszeres, kis összegű megtakarításainkat nemcsak betétben, de – a különböző céljainkhoz akár külön-külön megválasztott – befektetési alapokban is el lehet helyezni.

Nem csak sok pénzből érdemes félretenni

Tévedés tehát azt gondolni, hogy csak akkor érdemes félretenni, ha erre nagyobb összeg áll rendelkezésünkre. Hiszen egy kisebb, de rendszeres megtakarítás is nagyon sokat jelenthet. Havi párezer forintból alig egy-két év alatt már százezres nagyságrendű tartalékunk lehet– hangsúlyozta a befektetési szakember. Ezt támasztja alá az is, hogy a megtakarítással rendelkezők több mint háromnegyede 25 ezer forint alatti összeget tesz félre havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik