Gazdaság

A parlament elé kerül a büdzsé

varga-mihaly(960x640)(1).jpg (varga mihály)
varga-mihaly(960x640)(1).jpg (varga mihály)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma nyújtja be a 2014-es költségvetésre vonatkozó törvényjavaslatot a parlamentnek.

A jövő évi költségvetés tervezésekor 2,9 százalékos hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számolt a nemzetgazdasági tárca. Varga Mihály szerint feszes lesz a 2014-es költségvetés, amelyet a 2,9 százalékos hiány mellett 2 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálva állítottak össze.

Giró-Szász András a jövő évi költségvetés tervezetéről elmondta: 2013-hoz viszonyítva például az egészségügyre 10,6 százalékkal, oktatásra 12,6 százalékkal, a közbiztonságra 3 százalékkal több forrás jut jövőre. Emellett a felzárkóztatás területén – amit a kormányszóvivő nagyon fontos feladatnak nevezett – 9,6 százalékkal lesz több forrás. Államkorszerűsítésre 17 százalékkal lesz több forrás és a gazdaságfejlesztésre is 8 százalékkal több pénz jut.

A Költségvetési Tanács teljesíthetőnek tartotta a kormány jövő évi, 2,9 százalékos GDP-arányos hiány-, és 2 százalékos növekedési célját, amely véleménye szerint a bővülés lehetséges tartományának felső sávjába tartozik. A testület ugyanakkor jelentős bevételi (elsősorban az áfánál) és kiadási kockázatokat is látott, ezért indokoltnak ítélték a megfelelő tartalékszint ismételt átgondolását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik