Gazdaság

A kkv-k sem kerülhetik el a telefonadó-emelést

telefonadó (telefonadó)
telefonadó (telefonadó)

Augusztustól két forintról háromra emelkedne a vállalkozók által percenként, illetve sms-enként fizetendő telefonadó. A kkv-k elvileg kibújhatnának az adóemelés alól, de úgy tűnik, erre mégsem lesz lehetőségük.

A telefonadó jelenleg két forint hívásonként és megkezdett percenként, és ugyanennyi a sarc az sms-ekre is. Az adófizetés felső határa pedig a vállalkozásoknál havonta és hívószámonként 2500 forint.

A nemzetgazdasági tárca által hétfőn benyújtott törvényjavaslat azonban a vállalkozásoknál 3 forintra emelné augusztustól az adót, és az adómaximumot is emelnék, 5000 forintra.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ugyan nem egységes, hogy a telefontársaságok milyen mértékben hárították át az adót a céges ügyfelekre, de a többségük valamilyen formában átterhelte a többletköltséget, így valószínűleg erre lehet számítani a jövőben is.

A kisvállalkozások számára elvileg lenne egy kibúvó az adóemelés alól. Ugyanis a kkv-k (vagyis az 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató, legfeljebb 43 millió eurós bevételű vállalkozások) dönthetnek úgy, hogy rájuk ne a vállalkozásokra, hanem az egyéni előfizetőkre vonatkozó szabályokat alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy ha számukra megfelelőbb, akkor köthetnek egyéni előfizetést, és ettől függetlenül cégként leírhatják a számla összegét.

Első ránézésre ebből következhetne az is, hogy megúszhatnák az adóemelést. Csakhogy úgy tűnik, ez a kiskapu mégsem lesz nyitva. A törvényjavaslat ugyanis úgy fogalmaz, hogy „nem magánszemély előfizetőnél” emelik három forintra az adót. Vagyis az előfizető státusa lesz a döntő, nem pedig az, hogy egyéni előfizetési csomagra szerződött-e, vagy pedig vállalkozóira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik