Gazdaság

Virágzó boldogság a jegybankban

MNB (mnb)
MNB (mnb)

Hurráoptimizmus lett úrrá a Matolcsy György vezette jegybankon is: határozott növekedést és kis inflációt látnak.

Normális esetben elég unalmas olvasmány a Magyar Nemzeti Bank rendszeres inflációs jelentése, ám a szakértők mégis szeretik: a sorok között ugyanis jó bőven írnak a bank elemzői arról, hogyan látják a gazdaság állapotát. Most például az derült ki: arra számítanak, hogy idén a korábbiakhoz képest valósággal száguldani fog a gazdasás: a GDP a korábban a jegybank által várt 1,5 helyett akár 2,1 százalékkal is nőhet, s ehhez még további 0,8-1,6 százalékos bővülés társulhat, ha beizzítják a jegybank tartalékaiból a 2000 milliárdos Növekedési Hitelprogramot.

Beindulnak a beruházások

Virág Barnabás, a jegybanki stáb vezető szakértője a jelentésről tartott sajtótájékoztatón a Portfolio.hu részletes tudósítása szerint azt mondta: a nagyobb növekedésre elsősorban a beruházások évek óta lanyha tempójának gyorsulása miatt számítanak.


Fotó: Kummer János

A várakozást részben a nemzetközi konjunktúra helyreállásával és a magyar autóipari termelés élénkülésével magyarázta. Szerinte a beruházási ráta csökkenése idén megállhat, 2014-ben pedig a markáns élénkülés lesz, különösen, amint a Növekedési Hitelprogram miatt levegőhöz jutnak a kis- és középvállalkozások.

Félünk vásárolni

A lakosság azonban a jegybank szerint továbbra is teljes súlyával ráül a pénztárcájára s inkább megtakarít, mint hogy költsön.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy még mindig nagyon magas – 10 százalékos – a munkanélküliség, s a jegybank várakozásai szerint ez is lassan fog csak változni. Ugyanis az elmúlt hónapokban még csökkent is a cégeknél ledolgozott órák száma, s újak felvétele előtt várhatóan a régi dolgozók leterheltségét igyekeznek majd növelni.

Nem lesz nagy drágulás

A jegybank szerint összességében nem kell tehát aggódni amiatt, hogy a gazdaság gyorsulása megnyomná az inflációt, amely idén és jövőre is maradhat a 3 százalékos cél alatt. Ezt persze a rezsicsökkentés is segíti. A jegybank szerint a forint árfolyama is „kompatibilis” az inflációs célokkal.

A teljes jelentés itt tölthető le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik