Belföld

Rezsicsökkentés: aláírásonként fizettek

Rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
Rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

Napi 8000 forintot is kereshetett egy „önkéntes” a rezsicsökkentésre szervezett aláírásgyűjtéssel – derül ki a hvg.hu birtokába került hangfelvételekből.

A gyűjtögető fiatalok közül egyikük – aki saját bevallása szerint 18 éves – lelkesen meséli, hogy akár napi 8000 forintot is össze lehet gyűjteni. Az “akar-e kevesebbet fizetni” jellegű kérdésére ráadásul nem is tűnik nehéznek támogatókat toborozni. Heti 30 ezret össze lehet szedni, ami „nagyon király” – mondja.

A hvg.hu felvétele szerint egy édesanya számol be arról, milyen jól keres középiskolás fia a gyűjtéssel. Mióta beszervezték, alig van otthon, egyszer még a „rendőrséget is ráhívták”, mert elment a „haverjaival” aláírásokat gyűjteni pénteken, és vasárnapig nem is ment haza – meséli a felháborodott anyuka, aki azt is felveti: nem érti, hogyan alkalmazhatják kiskorú fiát az ő hozzájárulása nélkül.

A hvg.hu úgy tudja, a 100 forintért aláírásokat gyűjtő fiatalokat szervezetten vetették be Dunakeszin, Fóton, illetve a környező településeken, amit helyi fideszesek koordináltak. Ezt támasztja alá, hogy egy másik felvételen a lap forrása szerint Botka Gábor János Dunakeszi fideszes önkormányzati képviselője hallható, a beszélgetés során ugyan nem mutatkozik be, de megad egy Botka névből képezett e-mail címet.

A hvg.hu Botka Gábor Jánost telefonon is próbálta elérni, de csak e-mailben sikerült választ szerezniük tőle. Annyit megerősített, hogy kaptak “jutalmat” az önkéntesek, de csak tőle. “Az aláírásgyűjtőknek a Fidesz központilag pénzt nem ajánlott fel, de helyben a magam részéről, saját jövedelmemből az aktivisták munkáját szerény összeggel jutalmaztam, így szerettem volna anyagilag is megköszönni segítségüket” – írta.

MSZP: akár 1 milliárdot is fizethetett a Fidesz

Az MSZP számításai szerint a Fidesz az aláírásgyűjtésre legalább 200 millió forintot, de akár 1 milliárdot is elkölthetett – mondta Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja a Hír24 parlamentben tartózkodó tudósítójának. A politikus emellett felszólította az akcióban résztvevőket, hogy haladéktalanul távozzanak a közéletből.

Fidesz: nem volt központi kifizetés

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy arról van szó, hogy egy helyi politikus jutalmat ajánlott a saját fizetéséből fiataloknak az aláírásgyűjtésben való segítségért. Szó sincs arról, hogy a Fidesz központilag fizetett volna – jelentette ki a szóvivő. Mint kifejtette az aláírásgyűjtő fiatalok nem támogatásban részesültek, hanem a rezsicsökkentés megvédése érdekében végzett munkájukért kaptak pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik