Gazdaság

Ingyenes lesz a készpénzfelvétel

Január elsejétől valószínűleg ingyen juthatunk a pénzünkhöz.

Akár már január elsejétől ingyenes lehet a bankautomatás készpénzfelvétel, mondta Rogán Antal szerda reggel egy sajtóbeszélgetésen. A Fidesz frakcióvezetője, egyben az Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke szerint fogyasztói alapjog, hogy az emberek ingyen hozzájussanak a pénzhez, amiért megdolgoztak.

A tervek szerint havi két lakossági készpénzfelvétel lenne ingyenes. Ezt azért tartja elegendőnek a kormány, mert statisztikák azt mutatják, az emberek havonta átlagosan másfél készpénzfelvétellel jutnak a fizetésükhöz.

Vélhetően forintosított havi limitje is lesz a felvételnek: nagyjából az átlagkeresetnek megfelelő összeg.

Van miből faragni

Mi is sokat írtunk arról, hogy megnövekedett terheiket és a tranzakciós illetéket a bankok számos szolgáltatásuk, így például a készpénzfelvétel díjának emelésével kompenzálták. Olvasson többet a tranzakciós illetékről, a dráguló bankkártyahasználatról és bankolásról, vagy arról, hol fizet a legtöbbet és mennyi jut a bankoknak az Ön fizetéséből.

Az ingyenes készpénzfelvétel évi mintegy ötmilliárd forint bevételkiesést jelentene a bankoknak.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a profitkiesésért cserébe ennyivel csökkentené-e a kormány a bankok terheit.

Fotó: Shutterstock

Minden jobb lesz

Jelenleg a gazdasági tárca dolgozik a törvényjavaslaton. Ha minden az elképzeltek szerint alakul, akkor még októberben a t. Ház elé kerül a tervezet, s az év elejétől érvénybe lép a passzus.

A felvetésre, miszerint mi a biztosíték arra, hogy a bankok nem hárítják át a bevételkiesést az ügyfelekre megemelt díjak formájában, Rogán Antal azt válaszolta: ez a pénzügyi felügyelet dolga.

Mint ismert, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) október elsejével beolvad a Magyar Nemzeti Bankba, és a kereskedelmi bankok az eddiginél szorosabb felügyeletre számíthatnak. Forrásaink szerint a PSZÁF-ot pont azért kebelezi be az MNB, mert a kormány szerint a felügyelet “nem kellő határozottsággal” látta el feladatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik