Gazdaság

Újra dől az uniós pénz az országba

euro (euró, )
euro (euró, )

Újraindult a környezet és energia, a közlekedési és a társadalmi infrastruktúra operatív program uniós finanszírozása Magyarországnak - közölte péntek este Shirin Wheeler, Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos szóvivője.

Az Európai Bizottság korábban 11 operatív program finanszírozását állította le, miután szabálytalanságokat talált a pályázatok kezelésénél és ellenőrzésénél. Shirin Wheeler azt is tudatta: a bizottság szakemberei meggyőződtek arról, hogy a magyar hatóságok korrigálták ezeket a hiányosságokat.

Johannes Hahn és Lázár János, az uniós pénzek szétosztását irányító Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezet kormánybiztos múlt hétfőn jutott végső megállapodásra arról, hogy 10 operatív program finanszírozása újraindul, cserébe 5 százalékos úgynevezett korrekciót hajtanak végre azoknál a pályázatoknál, ahol a bizottság ellenőrei szabálytalanságokat találtak. Lázár János akkor 230-250 millió euróra, 69-75 milliárd forintra becsülte a kiigazítás mértékét, de nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy a Brüsszellel kötött megállapodás értelmében a pénz nem vész el, Magyarországnak lehetősége van újra felhasználni. Az év végéig ezt az összeget újra meg kell pályáztatni, és a kedvezményezettekkel is szerződést kell kötni.

Shirin Wheeler arra is kitért, hogy a múlt heti megállapodás után mind a tíz, vagyis a mostani három után további hét olyan operatív program uniós finanszírozása indulhat újra, amelyeket a kohéziós alapból vagy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroz az Európai Bizottság.

A fennmaradó, tizenegyedik operatív programról Wheeler azért nem tett említést, mert az nem része a múlt heti megállapodásnak. Az utolsó, az Európai Szociális Alapból finanszírozott operatív program ugyanis nem a regionális biztoshoz, hanem a szociális ügyekért felelős biztoshoz, Andor Lászlóhoz és a hozzá tartozó bizottsági főigazgatósághoz tartozik. Annak a programnak az uniós finanszírozása továbbra is szünetel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik