Gazdaság

Bokros: a rezsicsökkentés újkommunista felfogásra vall

Rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
Rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

A rezsicsökkentés az egyik legkárosabb, leginkább populista és az országot hosszú távon is rendkívül negatívan érintő lépés – mondta Bokros Lajos a Népszabadságnak adott interjújában.

A Modern Magyarország Mozgalom ma mutatja be politikai programját. Ebből az alkalomból a Népszabadság interjút készített Bokros Lajos pártelnökkel. Kérdezték tőle többek között azt is, mit gondol pártja a rezsicsökkentésről.

Rendkívül negatív lépés

Bokros azt mondta, a rezsicsökkentés az egyik legkárosabb, leginkább populista és az országot hosszú távon is rendkívül negatívan érintő lépés. Minden formájában. Ha egy kormány politikai alapon rögzíteni kívánja az árakat, az egy újkommunista felfogás romboló megnyilvánulása – tette hozzá.

Az eredmény szerinte az lesz, hogy a közüzemi vállalatoknál sem beruházás, sem munkahely nem lesz. Példaként a hasonló programot megvalósító Venezuelát említette, ahol már áramkimaradások vannak, mert pótlóberuházások sincsenek, viszont felélik az eddig befektetett tőkét.


Fotó: Neményi Márton

A gazdagoknak kedvez

Bokros úgy látja, a rezsicsökkentés a gazdaság minden más területén a növekedés és a foglalkoztatás akadálya lesz. Ráadásul szociálisan is kifejezetten károsnak tartja, mert szerinte az árcsökkentés leginkább a gazdagoknak kedvez.

Szerinte ha a kormány célja valóban a társadalmi igazságosság fokozása lenne, akkor rászorultsági alapon adna pénzügyi támogatást. A rezsicsökkentést kirívóan káros intézkedésnek nevezte, és azt is kifejtette, miért ez a véleménye. Ha kíváncsi, kattintson.

2010-ben befagyasztották?

A kormány közben igen erőteljes kommunikációs hadjáratot kezdett a rezsiharc sikereinek méltatására. Az ország minden tájára szervezett fórumokon az eddigi és a további rezsicsökkentésről is tájékoztatnak.

Azonban egy kis hiba csúszott a számításukba. Azt állítják ugyanis, hogy 2010-ben befagyasztották a rezsiárakat. Csakhogy a KSH adatai ezt az állítást nem támasztják alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik