Gazdaság

Padlóra küldi a családi vállalkozásokat a chipsadó

A fogyasztás drámai visszaesését nem bírják tovább a kis cégek.

Kapcsolódó cikkek

A két évvel ezelőtt bevzetett népegészségügyi termékadó (NETA) a sóspálcikák, chipsek, mogyorók és egyéb sós nassolnivalók piacát drasztikusan csökkentette. A korábbi évi kb. 27 ezer tonnás fogyasztás 16 százalékkal visszaesett és még mindig csökken.

A NETA az édességeket, szénsavas üdítőitalokat és a sós snackeket terheli, de a Hazai Snackgyártók Érdekegyeztető Fóruma szerint a snack-gyártókat érintette a legrosszabbul. A sós snackeket ugyanis egyrészt dupla akkora adó (250 Ft/kg) terheli, mint az édességeket vagy az üdítőitalokat, másrészt pedig a sós szakma jellemzően családi tulajdonú, csak snacket és csak a hazai piacra gyártó vállalatokból áll, amelyek semmilyen más tevékenységgel nem tudják kompenzálni az aránytalanul magas adót és a piac zsugorodását.

Mire jó?

Mindezek mellett kérdéses, hogy a sós snackpiac csökkenése közelebb vitt-e a népegészségügyi termékadó eredeti céljához, azaz a lakosság egészségesebb táplálkozásához. A magyarok ugyanis már a törvény életbelépése előtt is a legkevesebb snacket elropogtató európaiak közé tartoztak: összvissz 2,6 kilónyit ropogtatunk el évente fejenként, így a sóbevitelünk mindössze 1,3%-a származott a ropi, mogyoró, chips formájában elfogyasztott sóból. Az értékesítés csökkenése így eleve csak nagyon korlátozott hatást gyakorolhatott a táplálkozásunkra. Piackutatások szerint sóbevitelünk végül csupán 0,14%-kal csökkent a sós snackek fogyasztásának visszaszorulása révén.

Nem ettől hízunk?

Az egy főre eső éves sós snackfogyasztás és az egyes országok testtömeg indexének összehasonlítása azt támasztja alá, hogy az egészséges táplálkozás és a snackfogyasztás mértéke között valószínűleg semmilyen összefüggés sincs. Magyarország pl. magas indexet és alacsony fogyasztást mutat fel, Románia viszont az EU legalacsonyabb BMI indexét és szintén alacsony fogyasztást. Ugyanakkor az európai csúcsfogyasztó norvégoknál nagyon alacsony a testtömeg index, míg a szintén sok snacket ropogtató britek elhízottnak számítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik