Gazdaság

Olcsóbb lehet félezer gyógyszer

gyógyszertár (gyógyszertár)
gyógyszertár (gyógyszertár)

Az ötödik vaklicittel októbertől csökkenhet félezer gyógyszer ára – olvasható a Népszabadságban. A lap emlékeztet, hogy kedden rendezik a jövő havi árakat módosító vaklicit második körét, ahol az első körös árakat ismerve a forgalmazók tovább korrigálhatják a ajánlataikat.

Annyi már bizonyos, hogy 458 receptköteles készítmény ára változik, és az esés mértéke elérheti akár a 72 százalékot is. A versenyből kieső gyógyszerek ára azonban az egekbe szökhet – mutat rá a lap.

A Pharmonline elemzése szerint a betegek eddig nem nyertek sokat a vaklicit 2011-es bevezetése óta, mert a legtöbben a már megszokott orvosságukat vásárolják. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének adatai szerint az eddigi vaklicit egy átlagos patikának havonta 400-450 ezer forint jövedelem-kiesést okozott, mert minden forduló után jelentős, eladhatatlan raktárkészlet marad a nyakán.

Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke a Népszabadságnak azt mondta: kezdeményezik, hogy a program miatt a gyógyszertárakat érő veszteségeket a kormány kompenzálja.

Van azonban egy olyan elképzelés is, hogy a hús áfájanak csökkentése miatt kieső kormányzati bevételeket a gyógyszerek áfájának növelésével kompenzálnák. Erről részletesen itt olvashat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik