Gazdaság

Késve érkeznek az új, jobb gyógyszerek

Gyógyszerek (Gyógyszer, Pirula)
Gyógyszerek (Gyógyszer, Pirula)

Amivel nyugaton már gyógyulnak, nálunk megfizethetetlen. A fő vesztesek a diabéteszes, a dagatos és a pszchiátriai betegek.

Több tucat új gyógyszer várakozik, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) döntsön a támogatásukról. Számos különösen innovatív készítmény tb-támogatás nélkül megfizethetetlen lenne a betegek számára.

Lassan őrölnek

Míg az Európai Unió irányelve szerint hat hónap alatt dönteniük kellene a hatóságoknak egy adott készítmény támogatásárül, az OEP listáján vannak két éve várakozó termékek is.

A lassúság a drága, magas támogatást igénylő gyógyszereket sújtja a leginkább, így a diabéteszes, a daganatos és a pszichiátriai betegeknek kell a legtöbbet várniuk arra, hogy a nyugaton már kapható, hatékonyabb gyógyszerekhez megfizethető áron hozzáférjenek.

A megvonás gyorsabb

Eközben egyre több készítmény, például daganatos, immunhiányos és szív-érrendszeri betegeknek szánt gyógyszerek kerülnek ki a támogatotti körből. A Világgazdaság szerint idén mintegy 90 új gyógyszer támogatásáról döntött az OEP, miközben 196-tól vonták meg a támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik