Gazdaság

Sokan nem tudtak idén fürdőbelépőt venni

wellness (wellness)
wellness (wellness)

A magyar fürdők és strandok sikeres nyarat zártak, de közben érzékelték azt is, hogy sokan vannak, akik idén nem tudtak elmenni még strandra sem, ezért kedvezményes jegyeket adnak.

Az önkormányzati fenntartású fürdők idén a helybélieket kedvezményes jegyekkel próbálták becsábítani: volt ahol 200 forint volt a belépő több ezer forint helyett – derül ki a Magyar Fürdőszövetség közleményéből. Vancsura Miklós elnök elnöke szerint a helyi strandoknak, fürdőknek a jövőbe is szociálisan érzékenynek kell lenniük.

Nem volt rossz évük

A budapesti fürdőket tömörítő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt szerint a nyári szezon felemásra sikeredett. A májusi és júniusi kedvezőtlen időjárás, illetve az árvíz miatt sok strand nem tudott teljes kapacitással működni. Például a már májusban is nyitva tartó strandokat – Palatinus és Dagály – a tavalyi májushoz képest 30 százalékkal kevesebb vendég kereste fel. Viszont a fedett fürdők, gyógyfürdők forgalma kompenzálta a bevételkiesését.

Fotó: MTI / Marjai János

Hasonló tapasztalataik vannak a nagyobb vidéki fürdővárosoknak is. Bükfürdő, Gyula, Harkány, Kecskemét, Sárvár fürdői a tavalyihoz hasonló forgalmat és árbevételt értek el.  A külföldi vendégek száma nem csökkent, a belföldi – főként családos – vendégek száma viszont növekedett, amelyben szerepe lehetett a SZÉP-kártya felfutásának is, amiből nem csak a fürdők, hanem a szállodák is profitáltak.

Válság szülte akciók

A gazdasági válság hatását azonban a fürdőkben is érezték, vagyis azt, hogy a legtöbb ember kevesebb pénzt fordíthattak csak a pihenésre. Az önkormányzati fürdők a problémát a nyáron úgy próbálták enyhíteni, hogy kedvezményes belépőket adtak azoknak a gyermekeknek, akik nem tudtak elmenni nyaralni, de már a környék fürdőibe se jutottak volna el segítség nélkül.

Példaként Harkányt említi a szövetség, ahová a helyi általános iskolába járó gyerekek 200 forintos akciós jegy megvásárlásával léphettek a strandfürdő területére. Sárváron pedig az önkormányzati fürdő most az osztálykirándulásra induló diákoknak kínál kedvezményes fürdőbelépőt.

A kedvezményes belépők a szövetség szerint arra is jók, hogy népszerűsítsék a magyar fürdőkultúrát már olyan életkorban is, amikor a gyermekek nyitottak minden újdonságra. A korai fürdőlátogatás pedig reményeik szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy felnőttkorban is igényünk legyen a pihentető, egészségvédő vagy gyógyító szolgáltatások igénybevételére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik