Gazdaság

Meghátrált a miniszterelnök, győztek a tüntetők

verespataki tüntetők (verespataki tüntetők, verespatak)
verespataki tüntetők (verespataki tüntetők, verespatak)

Keresztbetettek a verespataki aranybányának.

Elutasítja a parlament a verespataki bányaberuházással kapcsolatos törvény tervezetét, amit Victor Ponta román kormányfő jelentett be, miután konzultált a parlamenti pártok vezetőivel – adta közre az Új Magyar Szó Online.

A kormányfő úgy fogalmazott: az országos tiltakozó akciók elérték céljukat. A miniszterelnök szerint a beruházó minden bizonnyal kártérítést követel majd a román államtól a befektetés elmaradása miatt. “Ha perelnek, biztosan nem a kormányt perelik. Nem tudom mekkora kártérítést követelnek majd, de ezt biztos megteszik” – fogalmazott Ponta.

A kanadai Gabriel Resources egyébként 300 tonna aranyat és 1500 tonna ezüstöt tervezett kibányászni a romániai hegyekből, mintegy 7,5 milliárd dolláros nyereséget hozva. Ám a környezetvédők és civilek aggályosnak tartották azt, hogy a nemesfémek bányászata során cián kerülhetett volna a környék vizeibe és talajába.

A most elvetett törvény azt tette volna lehetővé, hogy a beruházást akadályozó helyi ingatlantulajdonosoktól az állam kisajátítsa a földjeiket. Ez ellen több ezer tüntető tiltakozott Bukarest és más városok utcáin múlt héten. A beruházás ellen kikelt a magyarországi Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója is, amely szerint elfogadhatatlanok a verespataki aranybánya-tervek.

Tizenkét éve a hasonló technológiájú nagybányai aranybányából kiszivárgott veszélyes anyag okozta a Tisza és a Szamos ciánszennyezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik