Gazdaság

Itt az új adóslista

Adóslista (adóslista)
Adóslista (adóslista)

Akár több millió végrehajtási ügy fontosabb adata is felkerülhet az új adólistára. Az adatbázis tíz évig őrzi meg az információkat, egykönnyen tehát nem lehet lekerülni a lajstromról.

A lajstrom az ország végrehajtóinak valamennyi ügyét nyilvántartja, az összesítés így a fizetési nehézségbe keveredő cégek mellett azokat a magánszemélyeket is számba veszi, akik ellen végrehajtási eljárást kezdeményeztek a hitelezők. A lista egyebek közt magában foglalja az adós állampolgár vagy cég nevét, azonosító adatait, tartozásának jogcímét és összegét – írja a Magyar Nemzet.

A rendszer emellett információkat tartalmaz a hitelező kilétéről, valamint arról, hogy az eljárást melyik végrehajtó folytatta le, s hogy a végrehajtás mikor és milyen körülmények között fejeződött be. A kamarai statisztikák alapján ugyanakkor feltételezhető, hogy a végrehajtói adóslista néhány év leforgása alatt hatalmasra, többmilliósra duzzad majd, egy-egy esztendő ugyanis átlagosan nagyjából félmillió végrehajtást hoz.

A nyilvántartásból – törvényi felhatalmazás alapján – információhoz juthatnak egyes állami intézmények, a bíróságok és a nyomozó, bűnüldöző hatóságok. Emellett a kamarától többféle tanúsítvány is igényelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik