Gazdaság

Jogi csavarral kerülhetik el a devizaadósok a végrehajtást

Devizahitel tüntetés (Devizahitel tüntetés)
Devizahitel tüntetés (Devizahitel tüntetés)

Mivel a Kúria döntése értelmében jelenleg nem megállapítható a devizahitel-követelések pontos összege, az adósok kérhetik a bíróságnál, hogy függesszék fel az ellenük indított végrehajtási eljárást – hívja fel a figyelmet az illetékes kamara.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara arra hívja fel a devizahiteles adósok figyelmét, hogy keresettel élhetnek az ügyükben eljáró bíróságoknál, végrehajtási eljárásuk felfüggesztésére. A végrehajtási eljárások felfüggesztésére csak a foganatosító bíróságok rendelkeznek hatáskörrel.

A keresetet az ügyben érintett devizaadósok terjeszthetik elő a végrehajtás korlátozása iránti kereset formájában.

A kereset benyújtására az adhat jogi alapot, hogy a Kúria döntése értelmében a követelések pontos összege jelenleg nem megállapítható. A felfüggesztés esetén további anyagi kár nem érheti a devizaadóst, hiszen a végrehajtási eljárás költségei tovább nem emelkednek.

A kormány, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az utóbbi időben számos, a devizaadósok helyzetét rendezni kívánó intézkedése mellett a devizahiteles ügyekben folytatott végrehajtási eljárások költségeit is szabályozta.


Orbán háza elé vonultak a devizahitel-károsultak kattintson a képre!
Fotó: Neményi Márton

A devizaadósoknak nem kell attól tartaniuk, hogy további költségek kerülnek felszámításra, abban az esetben, ha az eljáró bíróság felfüggeszti az ügyet, hiszen az eljárási díj a július 1-jével hatályos rendelkezés értelmében megegyezik azzal az összeggel, amelyet a végrehajtás megindításakor megállapított az eljáró önálló bírósági végrehajtó.

A kamara azzal az ajánlással él tagjai, az önálló bírósági végrehajtók és az ügyekben érintett állampolgárok felé, hogy a Kúria ítéletének értelmében kérdéses esetekben a végrehajtást elrendelő illetékes bírósághoz forduljanak, annak érdekében, hogy az adósok érdekei ne sérüljenek, és a végrehajtást kérők megkapják jogos követeléseiket.

A végrehajtásnak rossz esetben kényszerértékesítés, árverezés vagy kilakoltatás is lehet a vége. A PSZÁF év eleji jelentése szerint összesen 110 670 ingatlant fenyegetett a kényszerértékesítés amiatt, hogy az adós jelentősen késett a hitele törlesztésével. Ehhez képest az elmúlt másfél évben összesen 17 160 ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a bankok, ennek pedig csak töredékét árverezik el, még kevesebb esetben történik kilakoltatás. Tavaly mintegy 300 kilakoltatás történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik