Gazdaság

Leáldozhat a korábbi gazdasági sikerországoknak

Devizahitel  (Euró, Deviza, Válság, Hitel)
Devizahitel  (Euró, Deviza, Válság, Hitel)

Úgy látszik, elbukhatnak a korábban a válság hatásainak is ellenálló brazil, orosz, indiai és kínai gazdaságok. Vajon ez csak átmeneti megtorpanás vagy valóban a sikertörténet vége?

A slágergazdaságoknak, amelyek a BRIC néven híresültek el (Brazília, Oroszország, India és Kína), nem hozott sok jót a nyár. Ezek az országok sokkal gyorsabban növekedtek a válságot követően, és úgy tűnt, tovább is szárnyalnak majd. Most azonban egyre inkább úgy látszik, hogy a sikertörténetüknek vége – írja a Pénzügyi Szemle Online Blog.

Az említett országok gazdasági növekedésének megállását vagy csökkenését befolyásolhatja a válságot követő nyugati világra jellemző laza monetáris politika megszűnése, a nyersanyagárak megtorpanása, illetve az, hogy a pénzcsapok hamarosan elzáródnak. Brazíliát és Oroszországot ráadásul sújtja az úgynevezett „middle-income trap”, azaz, amikor a gazdaság eléri a magas, 15 000 dollár GDP/fő feletti fejlettségi szintet, akkor törvényszerűen lelassul. Ráadásul ezekben az országokban annyira elnyomták a verseny- és magánszférát, hogy az már a hatékonyság rovására ment.

A várakozás tehát, hogy ezek az országok legyőzik a nyugati országokat, valószínűleg nem fog bekövetkezni. Ahogy Anders Aslund, a Peterson Institute közgazdász kutatója fogalmaz: Ezeknek az országoknak rengeteget kell fejlődniük a jogrendszer, a szabad verseny, az állami pénznyelők és állami vállalatok leépítése, a privatizáció, a jó kormányzás terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik