Gazdaság

Lejtmenetben az európai bankrendszer, Magyarország bizonytalan

bank (bank)
bank (bank)

Rekordot dönthetnek a nem teljesítő hitelek idén az eurózónában, arányuk elérheti a 7,5 százalékot. A bankok mérlegfőösszege akár további 1500 milliárd euróval is csökkenhet az euróövezetben, a hitelezés pedig idén még tovább szűkül. 2014-től azonban már lassú javulás kezdődhet – derül ki az EY legfrissebb jelentéséből.

Míg az idei évről egyre borúsabb, a 2014-esről már vidámabb képet fest az Ernst & Young (EY) tanácsadó cég bankpiaci elemzése.

A pénzügyi szektor teljesítménye természetesen szorosan összefügg az eurózóna jelenlegi gazdasági helyzetével. „A jelenlegi helyzetben az eurózóna bankjainak egy jelentős része továbbra is a hatékonyság növelésére koncentrál, rövidtávú költségcsökkentési és mérlegjavító intézkedéseket hajt végre a profitabilitás növelése érdekében” – véli Seregdy Tamás, az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának igazgatója, aki szerint azonban az idei lehangoló kép után jövőre már a banki mutatók javulása várható.

Tetőznek a nem teljesítő hitelek

Az EY előrejelzése szerint idén tetőznek a nem teljesítő hitelek az euróövezetben, arányuk elérheti a teljes hitelezés 7,5 százalékát. Jövőre már javulás várható ezen a területen is, 2017-re pedig 4,3 százalékra csökkenhet a nem teljesítő hitelek aránya.

A gyorsjelentés rámutat arra, hogy az idei visszaesést követően az eurózónában jövőre már bővülni fog a hitelezés, igaz csak lassú mértékben. 2014-ben a növekedés 3 százalékos lehet, a 2017-ig tartó időszakban pedig összességében 17 százalékos bővüléssel lehet számolni.

Az EY előrejelzése kiemeli, hogy az Európai Központi Bank tervezett intézkedéseinek eredményeként akár 1500 milliárd euróval csökkenhet a pénzintézetek mérlegfőösszege az eurózónában.

Magyarország izgul

Hazánkban a bankszektort változatlanul az MNB hitelezési programjának gyakran változó szabályai, a tranzakciós adó emelése, a betétek adóztatása és a devizahitelek átváltásával kapcsolatos tervek tartja éberen. Az adósmentés ráadásul további teherviselést, azaz tőkeigényt jelenthet egyes bankoknak és megrendítheti a beléjük vetett bizalmat. Ez akár középtávra is visszavetheti a hitelezést. Jó hír ugyanakkor, hogy a nyugtalan időszak ellenére egyes bankok célzott piaci fejlesztésekbe kezdtek, amelyeknek előnyei hamarosan láthatóvá válnak – tette hozzá Seregdy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik