Gazdaság

Várjon a friss zöldséggel, most inkább tartósítson!

spar (spar, )
spar (spar, )

Két héten belül érnek a finomságok. Addig vásároljon olcsón utószezoni zöldségeket.

Nem elég, hogy hónap végére kiürülnek a pénztárcák, de a helyzetet az iskolakezdés is súlyosbítja, amely sok család számára jelent komoly anyagi terhet. Augusztus végén a friss zöldségek, gyümölcsök sem csábítanak alacsony áraikkal. Mit vegyünk hát a piacon?

Mint azt Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke lapunknak kifejtette, érdemes most inkább a már a szezonja végén járó paprika, paradicsomot megvásáolni és eltenni télire. Ezekhez a terményekhez most valóban jó áron juthatunk: paradicsomot már kilónkénti 100-120 forintért is kaphatunk és a paprika is alig 30 forinttal drágább átlagosan.

Ezek kész ételként megfőzve lefagyaszthatók, vagy nyersen, konzervként télire eltehetők.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Közeleg a bőség

Természetesen már most is kapható az alma és a szőlő vagy éppen a tökfélék, mint a cukkini és a padlizsán, de egyelőre még igen magas az áruk. Utóbbi kettő kilóját hamarosan körülbelül 130 forintért is kínálják majd, egyelőre akár 200 forintot is elékrnek érte.

Az alma, amely egyébként a hazai mezőgazdasági termesztés 75 százalékát adja, szintén drága még, de két héten belül akár már 100 forintért is vehetjük kilóját. Az ár persze akár 400 forintig is felkúszhat a minőség függvényében, de ugyanígy találkozhatunk 70-80 forintos árral is. Ebben az esetben azonban számolnunk kell a nagyon gyenge minőséggel.

Szőlőből idén kiemelkedő minőségre számíthatunk, jósóolják a szakemberek. Míg azonban néhány élénk, gyümölcsös borhoz már szüretelik is a gyümölcsöt, hiszen hiszen meg kell őrizni a friss savakat, a csemegeszőlővel még érdemes várnunk. Néhány héten belül akár 150 forintért is kínálják majd.

Ezekből a friss zöldségekből, gyümölcsökből érdemes tehát csak a napi szüklétetet megvásárolni most, komolyabb mennyiséget pedig majd csak két hét múlva bespájzolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik