Gazdaság

Kazánmustra: csak tízévente lesz kötelező

kazán (kazán)
kazán (kazán)

Módosul a gázkazánok biztonsági felülvizsgálatának periódusa, öt év helyett tízévente kel csak elvégeztetni.

A gáz felhasználói berendezések (kazánok és más készülékek) műszaki-biztonsági felülvizsgálatát a jövőben a gázmérő cseréjekor kell elvégezni, ami egy normál fogyasztású lakásnál nem öt, hanem tízévenkénti felülvizsgálatot jelent – derül ki a nemzetgazdasági miniszter rendeletét módosító tervezetből.

Fotó: MTI/Varga György

Tíz helyett ötévente

A tavaly nyáron született NGM rendelet múlt év szeptemberétől tette kötelezővé a gáz felhasználói berendezések, továbbá a csatlakozó vezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát. A eredeti rendelet szerint a gázkészülékeket 5, míg a csatlakozó vezetékeket 10 évente kell felülvizsgáltatni.

A módosítási tervezet mindkét felülvizsgálatot a fogyasztásmérő (magyarul gázóra) cseréjekor teszi kötelezővé. Miután az óránként 6 köbméter, vagy annál kisebb teljesítményű gázóráknál a csere 10 évenként kötelező, a felülvizsgálati periódus 5-ről 10 évre változik.

A gázcsatlakozó-vezeték felülvizsgálatára eredetileg is 10 éves periódust határozott meg a miniszter.
Amennyiben a gázmérő fajlagos teljesítménye 6 köbméter feletti, akkor a gázmérő csere 5 évente esedékes és ehhez idomul mindkét felülvizsgálat is.

Csak a legöregebb kazánokra lenne konkrét határidő

A rendelet eredetileg 4 lépcsőt állított fel a felülvizsgálat ütemezésre. Például a legöregebb, 1981 előtt üzembe helyezett berendezések műszaki állapotát ez év végéig kell ellenőriztetni, míg a fiatal – 2004 első napja után üzembe helyezett – készülékeknél 2016 utolsó napja a határidő.

A módosítás viszont csak a legöregebb kategóriára állapít meg külön határidőt. Ezek tulajdonosai ez év utolsó napjáig kötelesek bejelenteni a készüléket – és a csatlakozó vezetéket – a gázszolgáltatónál, aki a munkát 2014. szeptember 30-ig végezteti el. A feltárt hibákat jövő év utolsó napjáig kell kijavíttatni.

Egy-egy felülvizsgálat 5-10 ezer forintba kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik