Gazdaság

Heim 305 forinton rögzítené az eurót

Heim Péter (Heim Péter)
Heim Péter (Heim Péter)

A Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke szerint a rögzített árfolyam kedvezne az exportőröknek, az országot pedig kiszámíthatóvá tenné.

Heim Péter a Gazdasági Rádiónak azt mondta, a devizahitelek ügye erkölcsi kérdéssé vált, de erkölcsi szempontból nem lehet mindenért a bankszektort felelőssé tenni, a problémára pedig nem adható jó közgazdasági válasz. A Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke úgy vélte, a devizahitelezésért a felelősség a szabályozót, azaz az államot és a hitelt felvevő lakosságot terheli. A bankok felelőssége abban áll, hogy a hitelt nem euróban, hanem svájci frankban adták, a rövidtávú profitmaximalizálás érdekében.

Heim Péter
Fotó: MTI/Kovács Attila

Heim Péter hozzáfűzte: a bankrendszer áthárított minden költséget, mert nem fedezte pozícióit, azaz kamatkockázatát, így amikor az országkockázati felár megemelkedett, azt is át kívánta hárítani, noha egy prudens bankrendszerben ezt nem tehette volna meg. Ami a terheket illeti, az államnak és a bankrendszernek jelentős részt kellene vállalnia, de a lakosság sem mentesülhet – hangsúlyozta. A Századvég Gazdaságkutató vezetője közölte: az ügyfeleknek azért kell részt vállalniuk a terhekben, mert senki sem kényszerítette őket a hitel felvételére, spekuláltak, hiszen forintkölcsönt is felvehettek volna.

A rendezést Heim Péter szerint nem lehet megoldani „egy nap alatt”, mert az a forintot hihetetlen nagy nyomás alá helyezné, jelentősen gyengítené. A Magyar Nemzeti Bank képes lenne beavatkozni, de a devizatartalékok több milliárdos csökkenése az ország sérülékenységével járhatna, mivel a külföldiek kezében lévő állampapír állomány megközelíti a 17 milliárd eurót – figyelmeztetett.

A befektetési szakember megismételte korábbi javaslatát, amely szerint 305 forinton kellene rögzíteni az eurót, felváltva ezzel a jelenlegi lebegtetési árfolyam rendszert. Mivel hosszabb távon a forintnak – figyelembe véve az eurózóna gazdasági növekedését és inflációs trendjét – 0,5-1 százalékkal kellene leértékelődnie, akkor ez 5-10 éves távlatban, például az euró bevezetéséig, 5 százalékos nominális leértékelésnek felel meg – magyarázta. Így számolva 315 forintos árfolyam jönne ki, amihez képest a 305 forint erősebb. A 305 forinton rögzített árfolyam kedvezne az exportőröknek, kicsit fogná az importot, a fizetési mérleg jövedelem számláira kedvező hatást gyakorolna, ráadásul kiszámíthatóvá tenné az országot – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik