Gazdaság

Erre figyeljen, ha napszemüveget vesz!

A lencsét érdemes alaposan megvizsgálni, és tanulmányozni a címkét.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szakemberei az idén országszerte számos helyszínen kínáltak ingyenes napszemüveg-bevizsgálási lehetőséget a fogyasztóknak, a rendezvényeken több száz érdeklődő napszemüvegének biztonságosságát ellenőrizték, és hasznos tanácsokat nyújtottak a napszemüveg-vásárláshoz.

A napszemüveg a káros ultraibolya sugárzás elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze – hangsúlyozza közleményében az NFH.

A fogyasztóvédelmi hatóság szerint vásárlásakor ajánlatos figyelembe venni, hogy a napszemüveg legyen ellátva “CE” jelöléssel. Figyelni kell arra is, hogy a lencsén nem lehet olyan sérülés, anyaghiba (például karcolás, matt pötty, légbuborék), ami ronthatja a látást. A napszemüveg a lehető legkisebb mértékben korlátozhatja a felhasználó látóterét és látását. A színezett lencsék fontos kritériuma, hogy minél kevésbé változtassák meg a természetes színharmóniát és a napszemüveggel érzékelt optikai kép ne, vagy csak kevéssé változzon meg.

Azokat a napszemüvegeket, amelyek 8 százalék alatti látható fényáteresztést valósítanak meg, nem szabad vezetéshez használni a balesetveszély miatt, ezt a címkén fel kell tüntetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik