Gazdaság

7 hónap 48 milliárd – ennyit hoztak az ingatlanbefektetők

eladó ingatlan (eladó, ingatlan, )
eladó ingatlan (eladó, ingatlan, )

Július végéig 163 millió euró (48 milliárd forint) befektetés érkezett a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacra, nagy része az intézményi szektorból.

A CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó közölte: ezen felül 40-50 millió euróra (12-15 milliárd forintra) becsülhető az az összeg, amit jó elhelyezkedésű, üres ingatlanokra – telkekre, bérlő nélküli irodaházakra – költöttek befektetési céllal, vagy saját használatra a befektetők.

Ami Európát illeti: az idei második negyedévben a tranzakciók összértéke 32,6 milliárd euró volt, ami 22 százalékkal több, mint a tavalyi második negyedév teljesítménye, és 6 százalékkal felülmúlja az első negyedév befektetéseit. Így Európa 2007 óta a legjobb negyedévet tudhatja magáénak – áll a közleményben.

Az Európán kívülről érkező intézményi befektetők egyre fontosabb szerepet játszanak a kontinensen: 2013 első felében hozzájuk tartozott a tranzakciók 28 százaléka, míg 2012 hasonló időszakában még csak 19 százalék volt az arány. A nem európai befektetők csoportjában a teljes piac egyre nagyobb, ma 13 százaléka köthető észak-amerikai befektetőkhöz, hozzájuk tartozik a határon átnyúló tranzakciók 24 százaléka.

A közel-keleti vásárlók is egyre érdeklődőbbek: övék a piac 9, a határon átnyúló tranzakciók 21 százaléka. A közel-keleti tőke általában intézményi befektetőktől érkezik, a vásárlások közel fele állami alapokhoz köthető. Európán belül a német befektetők maradtak a legjelentősebb vásárlók: a német nyílt végű befektetési alapok jóval több mint 1 milliárd euróért vásároltak ingatlanokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik