Gazdaság

Mindjárt becsengetnek, de még nincs tankönyv

Úgy tűnik, nem minden megy olyan flottul a tankönyvek célba juttatásánál, ahogy a könyvtárellátó cég ígérte. Amit pedig nem tudtak elintézni saját maguk, azt egyszerűen az iskolákra, a tanárokra lőcsölik. Ezen a héten ott sem lehet kiosztani a tankönyveket, ahova már rendben megérkeztek a csomagok.

A könyvek még nem minden iskolába érkeztek meg, és nem feltétlenül névre szólóan. Így aztán a csomagok elkészítése a tanárokra maradhat. S úgy tűnik, a pénzbeszedést sem úszták meg. Ahova már megérkeztek a könyvek, ott sem lehet még kiosztani azokat.

Pedig logikus lépés, évek óta bevett gyakorlat, hogy az augusztus végi ebédbefizetést összekötik a tankönyvek átvételével a tanintézmények. Így marad idő a bekötésre is. Most ez sem fog menni. Káosz a tankönyvosztás körül.

Stop az osztásra

Volt, ahol hétfőre hirdették meg a könyvátvételt, és reggel el is kezdték az osztást. De miután dél körül a Könyvtárellátó Nonprofit KHT. (Kello) közleményt adott ki, hogy csak szeptember 2-ától lehet a tankönyveket átadni, így mindenhol leállították a dolgot. Csak éppen ez az információ nem minden szülőhöz jutott el.

Így aztán kedden reggel akadt olyan budapesti iskola, ahol hiába ácsingóztak tankönyvre várva a szülők. Rá is kérdeztek, miért nem értesítették őket. Kiderült, hogy Facebookon közzé tette az iskola, hogy változott az időpont, de ezt nem látták a várakozók. Aztán délelőtt e-mailt is küldtek a szülőknek.

Nem tudják, hogy ki fizetett?

Az elektronikus levélben az állt többek között, hogy szeptember 2-án csak akkor tudják a gyermekeknek átadni a tankönyveket, ha magukkal hozzák a befizetést igazoló csekkszelvényt, az ingyentankönyvesek pedig a megfelelő igazolást (orvosi igazolás, vagy családi pótlékos papír).


Fotó: Kummer János

Ami azért érdekes, mert úgy tűnik, ezek szerint mégsem jut(ott) el (eddig) az iskolákba a Kellótól az a lista, ami megmutatja, hogy ki fizette ki a tankönyvet. Pedig augusztus 9-i közleményükben még azt írta a könyvtárellátó cég, hogy aki időben fizetett, annak semmilyen igazolást nem kell bemutatnia, mert ezt ők automatikusan jelzik az iskoláknak.

Mint korábban megírtuk, 80 ezer szülő nem fizetett az augusztus 15-i határidőig.

Cikkünk megjelenése után, szerdán délután értesítette lapunkat a Kello, hogy szerda délelőtt óta a tankönyvfelelősök már láthatják a befizetésekkel kapcsolatos infromációkat a tankönyvrendelő rendszerben.

Aki még nem fizetett, attól a suli kell hogy beszedje

Egy másik iskola kedden reggel a KELLO rendelési felületén közzétett információ alapján írt tájékoztató e-mailt a szülőknek. Ebben az is szerepelt, hogy a tankönyvellátó valamennyi tanuló tankönyvét kiszállítja az iskoláknak, azokét is, akik még nem fizettek vagy nem tudtak fizetni (mert például nem kaptak csekket).

A levélből az is kiderült, hogy ezektől a tanulóktól az iskola kötelessége lesz beszedni a tankönyvek árát. Azt is írták, hogy az iskolák augusztus 26-tól kapják meg a Kellótól a kimutatást arról, hogy ki fizetett már. A szóban forgó iskola ezt a kimutatást még nem kapta meg, ezért újabb levélben fogja megkeresni azokat, akik tartoznak. Egyébként ezen a helyen is kérik, hogy a hétfői évnyitóra vigye be a csekkszelvényt, aki már fizetett.

Megtudtuk, nemcsak az a kimutatás késhet, hogy ki fizetette be időben a könyveket, hanem a tankönyvek sem feltétlenül vannak még ott az iskolákban.

Ahol még várják

Miskolcon például több olyan iskolát is találtunk, ahova még nem érkeztek meg a tankönyvek. A Szilágyi Dezső Általános Iskola honlapján hétfőn még semmilyen információ nem volt a tankönyvosztásról, azóta kikerült a szeptember 2-i osztási dátum. A 21. számú általános iskola honlapján pedig azt írják csupán, hogy a Kello augusztus 31-ig szállítja ki az iskolába, amit megrendeltek.

A Szilágyiban azt a tájékoztatást kaptuk hétfőn, hogy hozzájuk elvileg szerdán szállítanak, amiről sms-ben értesítette őket a Kello. Máshol még sms-t sem kaptak, így csak azt tudták megmondani, hogy legkésőbb szerdára kérték a kiszállítást. A szintén találomra felhívott budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolába viszont már augusztus 8-án rendben megérkeztek a könyvek.

A Kelló megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a tankönyvek mintegy 98 százalékát kiszállították már. Ahova még nem, oda a legtöbb régióba szerdáig eljutnak a csomagok. Budapesten pedig e hét végéig minden iskolába megérkeznek a tankönyvek – ígérték, hozzátéve, hogy az iskolákkal folyamatosan egyeztetik a kiszállítás részleteit.

Mitől lesz névre szóló a csomag?

Kaptunk olyan jelzést is (a telefonáló kérte, hogy még iskolája nevét se írjuk le), miszerint a tankönyveket nem névre szóló csomagokban kapja majd az iskola, hanem ömlesztve. Amihez a Kello mellékeli a névre szóló csomagolóanyagot. De a csomagok összekészítése a pedagógusokra marad. A Népszabadság is említ hasonlót, hozzátéve hogy az iskolának 10 ezer forintot ajánlottak fel a pluszmunkáért cserébe.

Egyébként a tankönyvkupacokat eddig is a tanárok rakták össze . De eddig nem volt ígéret a névre szólóan kiszállított tankönyvcsomagokra.

A Kellónál is rákérdeztünk erre. Azt válaszolták, hogy minden fizetős diák számára névre szóló csomagolásban szállítják ki a tankönyveket. S hogy az iskolák csak az ingyenes tankönyvek kapcsán dönthettek úgy, hogy nem diákokra lebontva, hanem „ömlesztve” kérik a szállítást…

A kiszállítás sem mindenhol volt zökkenőmentes

A szállítást a Magyar Posta végzi, s mint a Pénzcentrum megírta, ez a művelet sem volt feltétlenül problémamentes. Volt olyan iskola, ahol az épület elé tették le a könyveket, s a féltonnányi kupachoz egyetlen diákmunkás rakodót biztosítottak. Annak ellenére, hogy az iskola előre jelezte, berakodást is kér.

Végül a nyugdíjas portás, egy tanár és egy házastárs segített behordani a könyveket, hogy ne maradjanak az utcán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik