Gazdaság

Mehetnek a franciákhoz is a magyar Mercik

mercedes kecskemét (MERCEDES)
mercedes kecskemét (MERCEDES)

A vitatott hűtőfolyadékot alkalmazó Mercedes modellek forgalomba helyezési tilalmának felfüggesztésére kötelezte a francia hatóságokat a legfelsőbb közigazgatási bíróságként működő Conseil d'Etat kedden.

A döntés értelmében a 48 órán belül várható végleges bírósági határozatig meg kell kezdeni a tilalom alá eső Mercedes modellek forgalomba helyezését. A Daimler közleménye szerint a franciaországi tilalom miatt mintegy 4500 A-, B-, SL- és CLA osztályú gépkocsit nem tudott leszállítani a cég a megrendelőknek.

Franciaország július elején tagadta meg az illetékes német járműbiztonsági hivatal, a Kraftfahrtbundesamt által engedélyezett régebbi típusú “R134a” légkondicionáló hűtőfolyadékkal üzemelő Mercedes modellek forgalomba helyezésének engedélyezését. A Kraftfahrtbundesamt engedélyét Franciaországon kívül minden uniós tagállam elismeri.

Franciaország környezetvédelmi okokra hivatkozva tagadta meg az “R134a” hűtőfolyadék engedélyezését, az uniós környezetvédelmi előírások semmibe vételét vetve a Daimler szemére.

A Daimler ellenvetése szerint viszont az új “R1234yf” hűtőfolyadék gyúlékony és mérges gázokat bocsát ki, ha lángra lobban. A hűtőfolyadék szabadalmának birtokosa, a Honeywell International alaptalannak nevezte a Daimler állítását, mondván a Mercedes-Benz által végzett kísérletek nem felelnek meg a való életben előforduló feltételeknek.

Az uniós szabályok értelmében 2011 januárjától minden új típusú autóban a környezetbarát “R1234yf” típusjelű légkondicionáló hűtőfolyadékot kell alkalmazni, 2017 januárjától pedig már minden újonnan gyártott autóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik