Gazdaság

Dinnye – hosszabb lehet a szezon, de 90 alá nemigen megy az ár

Gorogdinnye(960x640)(1).jpg (görögdinnye)
Gorogdinnye(960x640)(1).jpg (görögdinnye)

A néphagyomány szerint Lőrinc napja határnap a mezőgazdaságban. Azt mondják, utána például már íztelen a dinnye. Lehet, hogy az idén kicsit csúszik ez az időpont. De 90 forint alá akkor sem igen megy a dinnye ára.

Azt mondják, Lőrinc belepisil a dinnyébe a neve napján, és az utána szüretelt gyümölcs már nem olyan friss, hersegő, édes, mint amit szeretünk, hanem vízízűvé kezd válni. A dolog pisilés része nyilván badarság. De mi a helyzet a dinnye ízével? Na meg azzal, hogy két Lőrinc nap is van egymás után. Az egyik augusztus 10-én – ez biztosan nem lehet a dinnyeszezon végét jelző dátum, hiszen ilyenkor kezd tömegesen beérni a gyümölcs. A másik szeptember 5-e. Ez már kicsit neccesebb. Vannak akik azt mondják, hogy augusztus 20-a után áldozik le a dinnyének… Mindegyik nagy kár lenne, különösen hogy sok helyen még mindig száz forint felett van kilója.


Kattintson a nagyobb méretért!

Megkérdeztük a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökét, ő hogyan látja a dinnyekérdést. Mártonffy Béla csodálkozott kicsit, amikor azt mondtuk, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet és a Csarnok és Piacigazgatóság adatai szerint több piacon és az áruházláncokban is száz forint felett van a dinnye ára. Ő úgy tudta, 90-95 forint körüli áron kapni a gyümölcsöt a boltokban, s legfeljebb az útszéli árusoknál lehet az ár 100-150 forint. Úgy véli egyébként, hogy 90-95 forint alá nem fog menni a dinnye ára. Miért is menne? – kérdezett vissza. Hiszen kiváló a minősége, viszik ezen az áron. Ez az ár indokolt – jelentette ki. Különösen amikor 140 forint egy gombóc fagyi – tette hozzá.

Lőrinc már nem feltétlenül mérvadó

Aztán Lőrincre tereltük a szót. Mártonffy azt mondta, ő inkább szeptember közepére tenné azt az időszakot, ami után már kezd kevésbé ízletes lenni a dinnye. De mint mondta, nagyban függ az időjárástól is, hogy mikorra tevődik ez az időszak. Ha meleg van, tovább tarthat a szezon. És mostanában a nyár kitolódik az ősz elejére is. Másrészt már vannak olyan fajták is, amelyeknél szintén kicsit hosszabb a szezon. Idén egyébként a tavaszi hideg miatt lassan indultak be a növények, így két hetet késett a dinnye. Ami akár jelentheti azt is, hogy a szokásosnál két héttel tovább tarthat a szezon. Feltéve, hogy meleg lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik