Gazdaság

Csütörtöktől lehet pályázni házfelújításra

lakásfelújítás (LAKÁSFELÚJÍTÁS)
lakásfelújítás (LAKÁSFELÚJÍTÁS)

Több mint 830 millió forint támogatásra lehet pályázni csütörtöktől társasházak energetikai felújításához. Vigyázat, az adatlap módosult. Ha szigetelnék a házat, megmondjuk, mi lehet a legjobb megoldás.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítása, fűtéskorszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése céljából lakossági pályázatot hirdetett 2013. augusztus 15-től. Az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogramban költségvetési forrásból rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 834,2 millió forint.

Először pályázhatnak

A pályázaton az 1971 előtt, hagyományos technológiával, égetett tégla falazattal készült, legalább 20 lakásos társasházak vehetnek részt. E kör számára most először indul állami forrásból támogatott, energetikai beruházásokra ösztönző kiírás.

A pályázat keretében utólagos finanszírozással vehető igénybe támogatás a lakások külső nyílászáróinak energiamegtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje, az épületek nyári hővédelmének javítása árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, az épületgépészeti felújítás, az elektromos korszerűsítés és a megújuló energiafelhasználás növelése (pl. napkollektor, hőszivattyú stb.) céljából.

Ennyi támogatást kaphatnak

A kiírás komplex felújítások megvalósítására ösztönöz. A támogatás mértéke és intenzitása az energetikai jellemzőket javító elemek komplexitásának függvényében lakásonként maximum 750-900 ezer forint, illetve 50-60 százalék között változik. Az egy társasház által igénybe vehető támogatás teljes összege pedig nem haladhatja meg a 60 millió forintot.

A beruházás megvalósításának költségén túl támogathatóak az energetikai szakértői, tervezői és szakhatósági díjak is a kivitelezési költségek maximum 7 százalékáig.

Csütörtöktől lehet pályázni

A pályázatokat 2013. augusztus 15-től 2013. szeptember 15-ig, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet benyújtani postai úton az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. címére.

A teljes kiírás (pályázati útmutató és kiírás, nyilatkozati űrlap, pályázói adatlap, pénzügyi adatlap, műszaki adatlap) az ÉMI honlapján és a kormányzati portálon érhetők el. Az ÉMI honlapján szerdán arra hívták fel a figyelmet, hogy a pályázati adatlapok módosultak. Azt kérik, hogy aki csütörtöktől beadja a pályázatát, lehetőség szerint az új adatlapokat használja.

Szigetelés – mivel érdemes?

A pályázat sokféle felhasználási lehetősége közül a hőszigeteléseket néztük meg közelebbről. A szigetelőanyagok piacára is vonatkozik az aranyszabály: a minőség és a műszaki tartalom egyenesen arányos a termék árával. Magyarországon alapvetően háromféle hőszigetelés-típus létezik: a polisztirol (közismert nevén a hungarocell) és a szálas hőszigetelők, azaz az üveggyapot, valamint a kőzetgyapot.

A költségérzékenység miatt a legnépszerűbb az olcsóbb polisztirol, azonban a komplett hőszigetelő-rendszert (háló, dűbelek, ragasztó, színező, szigetelőanyag stb.) együtt nézve az ingatlantulajdonosok kiszámolhatják, hogy az árkülönbség már nem annyira számottevő a szálas szigetelőkhöz képest.

A szigetelőanyagok közül a talán kevésbé ismert kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazását több szempontból is jó döntésnek tartják az építészek.

Miért a kőzetgyapot lehet a legjobb szigetelés?

A laikusok számára esetleg meglepő, de a kőzetgyapot időtálló: gyakorlatilag az épület élettartamával megegyezik tartóssága, vagyis évtizedekre megbízható lehet a megoldás. Kiváló hangszigetelő, víztaszító, hő- és tűzálló. (A kőzetgyapot olvadáspontja magasan 1000 fok felett van, és mivel szinte egyetlen épülettűz során sem keletkezik ilyen magas hőmérséklet, a kőzetgyapot megvédi az épület szerkezetét, meggátolja a tűzterjedést is).

A szálas szigetelők természetes alapanyagból készülnek, épp ezért páraáteresztők is. A kőzetgyapot alak- és mérettartó: a meglehetősen nagy hőmérsékletkülönbséget is alakváltozás nélkül el tudja viselni, UV sugárzás nem károsítja, nem zsugorodik, könnyen beépíthető.

Alkalmazása csökkenti az energiafogyasztást, melynek következtében a szennyező anyagok kibocsátása is csökken. S nem utolsósorban olyan természetes anyag, amelyet a rovarok, rágcsálók és gombák sem károsítanak meg, lebontás után pedig újrahasznosítható.

Ha kíváncsi rá, hogy az egyes szigeteléstípusokkal mennyibe kerülhet a kivitelezés, mennyi energiamegtakarítást érhet el a segítségével, és mennyi idő alatt térülhet meg a beurházás, akkor jó támpont lehet például ez a kalkulátor.

 

Szakértők szerint azonban nem szerencsés a szigetelő termékeknél csak a megtérülést nézni, hiszen például az időtállóság és más tulajdonságok (tűzállóság, kártevők távoltartása) is fontosak lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik