Gazdaság

Napokon belül megszabadulunk az IMF-től

IMF_logo (imf)
IMF_logo (imf)

A nemzetgazdasági miniszter már múlt héten megírta a Nemzetközi Valutaalap igazgatójának, hogy Magyarország 2013. augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét.

Ez a lehetőség csak azon országoknak áll fenn, amelyek megfelelő szintű tartalékokkal, fegyelmezett költségvetési politikával és kedvező befektetői megítéléssel rendelkeznek. A szaktárca szerint  Magyarországon a fenti tényezők az elmúlt három év munkájának köszönhetően együttesen megteremtik a lehetőségét annak, hogy az IMF-hitel jelentette tehertől esedékesség előtt megszabaduljon a gazdaság.

A kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és – az országkockázati megítélést tükröző – ötéves CDS felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. Tekintettel arra, hogy az IMF-hitel előtörlesztésére szolgáló források így rendelkezésre állnak, a kormány a hitel előtörlesztéséről döntött – olvasható a kormány honlapján.

A magyar állam (MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le az IMF-től. Az ebből jelenleg fennálló tőketartozás mértéke 2,2 milliárd euró, amelynek utolsó nagyobb törlesztőrészlete 2014 márciusában lenne esedékes. A hitel teljes visszafizetése fontos lépés az egyre nagyobb arányú piaci finanszírozás felé, emellett kamatmegtakarítást biztosít a költségvetésnek. A kifejezetten e célra feltöltött devizabetét egyenlege az előtörlesztés után is biztonságos szinten marad.

Korábban összmagyar érdeknek nevezte az államadósság csökkentését Orbán Viktor Tusnádfürdőn, ahol azt mondta: ha egy országban az államadósság a bruttó hazai össztermék, vagyis a GDP 90 százalékát meghaladja, onnan önerőből visszajönni szinte alig van esély. Egyúttal emlékeztetett: a magyar adósságállomány 70-90 százalék között van, ezzel az életveszélyes sávban vagyunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik