Gazdaság

Otthon az iroda

A házi iroda berendezésénél a tevékenységünk jellege és a munkavégzés időtartama a döntő.A klasszikus iroda és az otthoni munkahely közötti különbség egyre inkább veszít a jelentőségéből, mivel a legfontosabb munkaeszköz, a számítógép és néhány dosszié már-már bárhol elfér, az internet segítségével pedig gyorsan kapcsolatba léphetünk bárkivel.

A mai világban egyre többen fognak önálló vállalkozásba, aminek következtében saját elképzeléseik alapján kell munkahelyi környezetüket megtervezi és kialakítani.

Sokszor a lakás egyik üres szobájából indulnak a vállalkozások. Amikor a lakásunkban kialakított munkahelyről beszélünk, külön kell választanunk, hogy ezt az “irodát” csak a szabadidőnkben, esténként fogjuk használni, vagy ténylegesen a napi 8 órás munkavégzésre használjuk. Ebben az esetben legyen  lényeges szempont, hogy ez teljesen elkülönüljön a család életétől, életterétől, hogy magunkra zárhassuk az ajtót. Ha lehetőségünk van rá, egy teljesen külön szobát alakítsunk ki, s ha vendégfogadással jár a munkánk, akkor mindenképp rögtön a bejáratnál legyen ez a szoba. Helyhiány esetében ez lehet a vendégszoba, vagy a nappalinak egy része. Ha nem a mindennapi munkánkat végezzük otthon, hanem csak délután, este, hétvégén ülünk a géphez, megoldást jelenthet egy szekrénybe rejthető iroda.

Egy lakásban való iroda berendezésénél vannak fontos szabályok, amiket be kell tartani, mert ezek elmulasztása később megbosszulhatja magát. Ha irodát rendezünk be, ott legyen minden “irodai”. Ha például az ebédlőből választunk széket, később nagy problémáink lehetnek a testtartással, hátfájdalmakkal, fáradtabbak leszünk, ami kihathat a munkánkra is. Ha a számítógép-monitor vagy a laptop túl közel van a szemünkhöz, gyorsan tönkretehetjük a szemünket.

Mivel sokan nem tehetik meg, hogy a lakás többi bútorához igazítva vegyék meg vagy csináltassák meg az iroda bútorát, ezt kompenzálhatjuk egy jól megválasztott szőnyeggel, lámpával, függönnyel. Érdemes olyan időtálló bútorcsaládot választani, amit később, ha bővítenénk az irodánkat, a tárolóhelyeket, akkor is megtaláljuk a boltok kínálatában, mert attól nincs szörnyebb látvány egy nappaliba belépve, ha az összes bútorról sugárzik, hogy melyik évben vettük őket, melyik időt képviselik.

Kezdetben lehet egy régi bútordarab felállítása, átminősítése a nappali végében, egy kanapé takarásában, egy kellemes növénydekorációval.  Egy színben egységesített, kézzel átfestett, akár saját ízlésvilágunkra díszített sarokszekrény is lehet a kedvenc irodasarkunk, amíg az “üzlet beindul”, s ezután is formálhatjuk a saját kis otthoni irodánkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik