Gazdaság

Százötvenezernél több képernyő sötétülhet el csütörtöktől

átállás (átállás)
átállás (átállás)

Az ország 14 megyéje csütörtöktől átáll a digitális tévézésre. A rászorulók közül még több mint százhatvanöt-ezren nem kérték az ingyenes set-top-boxot.

Október végéig Magyarország teljesen átáll a digitális tévézésre. Az átállás két lépcsőben történik: 14 megyében már csütörtöktől csak digitálisan lehet tévézni, a többi helyen pedig majd november elsejétől. A digitalisatallas.hu-n ön is megnézheti, hogy mikor kell átállnia.

Forrás: digitalisatallas.hu

Az átállás azokat egyáltalán nem érinti, akik előfizetéses tévészolgáltatást vesznek igénybe, mert náluk automatikus lesz az átállás.

Akiknek viszont hagyományos tető- vagy szobaantennájuk van csak, vagyis előfizetési díj nélkül tévéznek, azoknak vagy set-top-boxot kell vásárolniuk, amelynek segítségével a hagyományos tévékkel is foghatják a digitális adást, vagy egy olyan tévét kell venniük, amelyen már van jelátalakító.

Kevesen jelentkeztek eddig támogatásért

A 3,8 millió magyar háztartásból mintegy félmillió használ még szobaantennát, feltehetőleg azért, mert nincs másra pénzük. Közülük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felmérése szerint mintegy 470 ezer a szociálisan rászoruló háztartás. Az augusztus elsejei átállással érintett 14 megyében pedig 220 ezer.

Ezek a háztartások segítséget kaphatnak az ingyenes átálláshoz. Ennek ellenére még mindössze csak 55 ezren igényelték az ingyenes eszközök beszerelését – számolt be a Népszabadság az NMHH adatai alapján. Így aztán a többieknél, cirka 165 ezer háztartásban nem lesz adás csütörtöktől, hacsak addig nem lépnek.

Hogy mi az oka annak, hogy többen nem kérték az átálláshoz a díjmentes segítséget, arra rákérdeztünk a médiahatóságnál, de még nem érkezett tőlük válasz.

A hatóság honlapjáról az derül még ki, hogy júniusban 12 ezerrel nőtt a digitális tévézésre előfizetők száma.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Még augusztus végéig kérhetik a rászorulók az ingyenes beszerelést

Az idevágó jogszabály szerint a rászorulóknak a hatóság szerzi be és szereli be a vételhez szükséges eszközt (vagyis a set-top boxot). Rászorulónak az számít, aki a Magyar Államkincstártól (MÁK), az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól (ONYF) vagy a települési önkormányzattól szociális ellátásban részesül (pl. fht, rendszeres szociális segély, vakok személyi járuléka).

Azok a 70 év feletti nyugdíjasok is megkaphatják a támogatást, akiknél az ellátás nem több, mint 57 ezer forint.

Aki kéri a támogatást, annak egy igénylőlapot kell kitöltenie, amit a jegyzőnél, a MÁK-nál és a kormányablakoknál is le lehet adni, legkésőbb az átállás utáni 30. napig.

Több lesz az ingyenes csatorna is!

A digitális földfelszíni sugárzással az ígéret szerint jobb lesz a kép- és hangminőség is. Sőt, elérhetővé válik az elektronikus tévéújság, és megállítható, illetve visszatekerhető lesz a műsor.

Akik pedig eddig ingyenesen tévéztek, ezután nemcsak a megszokott három csatornát (m1, RTL Klub, TV2) nézhetik díjmentesen, hanem az M2, a Duna, a Duna World és az Euronews adását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik