Gazdaság

Jót tett a válság a nőknek

penz(960x640)(11).jpg (pénz, )
penz(960x640)(11).jpg (pénz, )

Pénzügyileg magabiztosabbak lettek a megszorítások idején - derül ki az Allianz idei "Women, Power, and Money" című tanulmányából.

Az Allianz több mint 2000 25 és 75 év közötti nőt kérdezett pénzügyi szokásaikról – emlékeztet a Biztosítási Szemle. Kiderült, hogy bizonyos nők, akiket a felmérést készítők „befolyással bíróknak” neveztek, a megszorítások hatására „pénzügyileg felébredtek” és példaértékű pénzügyi szokásokat alakítottak ki. A jelentés szerint ezek a nők anyagilag függetlenebbnek érzik magukat, tudatosabbak és bátrabbak a befektetések terén, a családban általában ők az elsődleges kenyérkeresők. Ezen csoportot leginkább a 45-54 év közötti fehér, leggyakrabban egyedülálló nők alkotják.

Az adatok szerint az egyedülálló, gyermektelen nők keresőképessége nagyobb, mint valaha. Természetesen a nagyobb kereset nagyobb függetlenséggel jár. Körükben a takarékosság is jellemzőbb. Katie Libbe, az Allianz szakértője szerint ez egy elit csoport, tagjai szinte szupernők, komoly pénzügyi elkötelezettséggel. Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a nők koruk előrehaladtával egyre jobban bánnak pénzügyeikkel, talán sikeresebben is kezelik befektetéseiket, mint a férfiak. Ez az információ, valamint az Allianz mostani felmésérének eredményei sokaknak meglepő lehet, mivel a nők többsége általában bizonytalanságról számol be pénzügyei kezelését illetően.

Az Allianz jelentése szerint ezek a nők 37 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordulnak tanácsokért pénzügyi szakemberhez. Ez természetesen feltételez már egy bizonyos jövedelemszintet – írja a Biztosítási Szemle.

Magyarországon ugyan javul a nők körében a foglalkoztatás, összességében csak minden második munkaképes dolgozik. Mint korábban megírtuk, a 15-64 év közötti inaktív nőkből körülbelül 700 ezren nyugdíjasok, őket azért tartjuk el, mert tettek annyit a társadalomért, hogy megérdemeljék ezt. Elérték a nyugdíjkort (jelenleg 62 év) vagy a 40 év munkaviszonyt, vagy lerokkantak.

Körülbelül 200 ezren szeretnének elvileg állást, csak épp nem keresnek, 62 ezren meg már nem is tesznek úgy, mintha keresnének, mert túl fiatalnak, túl öregnek, túl képzetlennek vagy túl reménytelennek érzik magukat hozzá. A magyar nők nem a gyerekek miatt ragadnak otthon, hanem mert nincsenek karriercéljaik. Ezt mutatja egy válság idején tapasztalt jelenség.

A statisztikusok meglepődve vették észre, hogy a nők körében csökkent a munkanélküliség. Ahogy az addig családfenntartóként működő férfiak elveszítették a munkájukat, a nők kénytelenek voltak munkát vállalni. Aztán ahogy elkezdett újra élénkülni kicsit a munkaerőpiac, és a „családfők” újra beálltak húzni az igát, a nők munkaerőpiaci mutatói ismét visszaestek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik