Gazdaság

Minden tizedik magyar autót venne

autópiac (autó, eladó autó, autópiac, )
autópiac (autó, eladó autó, autópiac, )

A „veszünk-e autót” kérdésre csak minden tizedik magyar válaszolt igennel egy felmérésben. Az is kiderült, hogy a többi autóstól jobban félünk, mint a tolvajoktól.

A magyarok 69,22 százaléka egyáltalán nem, míg további 19,49 százaléka is csak 2-3 éven belül tervez autóvásárlást, minden tizedik itthon élő tervei között azonban szerepel egy új vagy használt autó beszerzése a következő 12 hónapban.

A hazai közlekedési kultúrát a honiak fele rossznak, illetve tragikusan rossznak tartja, vélhetően emiatt is rettegnek a legtöbben attól, hogy más hibájából balesetet szenvednek, s csupán minden tízedik járművezető félti nálunk a kocsiját a tolvajoktól. Többek között ez derült ki a direktbiztosítási szolgáltatásokat kínáló Aegondirekt.hu egoMedia üzletágának online felmérésből.


Képünk illusztráció
Fotó: MTI / Földi Imre

A megkérdezett autótulajdonosok válaszaiból pedig megtudták, hogy minden második autót hitelre vásároltak tulajdonosaik. Az autójukhoz kölcsön segítségével hozzájutók aránya 49,67 százalékot tesz ki, míg a válaszadók 44,62 százalékát adják a kocsijukat készpénzzel megvásárlók, s csupán 5,7 százalék azoknak az aránya, akik egyéb forrásból vették autójukat.

A hazai autósok legnagyobb része, 63,85 százaléka attól retteg, hogy más hibájából balesetet szenved. A megkérdezettek ennél csak jóval kisebb része, 9,14 százaléka fél attól, hogy ellopják az autóját, s csupán a sofőrök 7,49 százaléka tartja reális veszélynek azt, hogy ő okoz balesetet másnak.

A kutatásából kiderül az is, mi az oka annak, hogy a hazai utakon közlekedő több mint 4 millió magyar rendszámú gépjármű csupán 20 százalékára kötöttek cascót tulajdonosaik. A biztosítással nem rendelkezőknek közel kétharmada nem engedheti meg magának, míg minden negyedik autós úgy érzi, felesleges cascót kötnie, mert öreg az autója.

A 8 évnél idősebb autók közül alig minden tizedik rendelkezik csak a saját hibából bekövetkező károkra is fedezetet nyújtó biztosítással, azonban a kutatás szerint ezek tulajdonosai is áldoznának arra, hogy egyes részkárokra – például lopás, törés vagy elemi károk esetére – biztosítsák kocsijukat.

A kutatásban több mint 68 ezer magyar – köztük autótulajdonosok és gépkocsival még nem rendelkezők – válaszait összesítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik