Gazdaság

A rezsi nem izgatja a magyarokat?

Rezsicsökkentés (ingatlan, rezsi, )
Rezsicsökkentés (ingatlan, rezsi, )

A régióban Magyarországon aggódnak legkevesebben a rezsiárak növekedése miatt, ugyanakkor a magyarok négyötödét továbbra is a megélhetési költségek előteremtése foglalkoztatja leginkább.

Az elmúlt fél év során sokat javult az ország jövőbeni gazdasági teljesítményének megítélése és a megkérdezettek optimistábban látják saját háztartásuk anyagi helyzetét is. Annak ellenére, hogy a túlnyomó többségnek nincs semmilyen megtakarítása – közölte anyacége felmérésére hivatkozva a Provident Pénzügyi Zrt.

Míg Csehországban és Romániában főleg a rezsiárak növekedésétől félnek a válaszadók, Magyarországon – Lengyelországhoz és Szlovákiához hasonlóan – az élelmiszerárak növekedésével magyarázzák a megélhetési költségek növekedését. Míg a régió egyes országaiban a munkahely elvesztésének félelme továbbra is sokakat foglalkoztat (Románia 17 százalék, Csehország 20 százalék), addig a magyar válaszadók a tavalyihoz hasonlóan kevésbé tartanak ettől, csupán 4 százalék.

A magyar válaszadók többsége szerint a következő egy év során az ország gazdasági helyzete ugyanolyan vagy kicsit rosszabb lesz, mint jelenleg. A fél évvel ezelőtti felméréshez képest viszont 45 százalékról 29-re csökkent azok aránya, akik szerint sokkal rosszabb lesz az ország gazdasági helyzete a jelenleginél. Mindemellett közel megduplázódott, 7-ről 13 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint valamivel jobb lesz az ország helyzete.

A közlemény szerint már nem mondható, hogy a magyarok a legpesszimistábbak, hiszen jelentősen, 41 százalékról 28-ra csökkent azon válaszadók aránya, akik szerint rosszabb lesz a háztartása anyagi helyzete a következő egy év során. Mindez azért is érdekes, mert a túlnyomó többségnek (90 százalék) nincs semmilyen megtakarítása, ami regionális összevetésben a legrosszabb eredmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik