Gazdaság

Devizahitelek: a kormány elengedné az árfolyam-különbözetet

Az árfolyam-különbözet teljes vagy részleges elengedése lenne az az újabb segítség, amit a kormány a devizahiteleseknek szánna. Ez akár több millió forintot is jelenthet egy-egy adósnak.

A kormány már korábban bejelentette, hogy újabb programot tervez a devizahitelesek megsegítésére. Hiszen az eddigi lehetőségeket nagyon sokan nem tudták kihasználni, emiatt lépéskényszerben van a kormány. Az Origo információi szerint az árfolyam-különbözet megosztása vagy akár teljes elengedése is szóba jöhet. Szakértők szerint azonban nem feltétlenül ez a jó irány.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedd este azt mondta a Hír TV-ben, vizsgálják, hogyan lehetne jogszabállyal átírni a bankokkal kötött szerződéseket, például a szerződéskötéskor fennállt körülmények alapvető megváltozására hivatkozva.

Az Origo információi szerint a tárca itt elsősorban az árfolyam-különbözetre gondolt: hiszen az nem róható fel az ügyfélnek, ha rajta kívül álló ok – az árfolyam elszaladása – miatt válik képtelenné tartozása fizetésére.

A lap által megkérdezett szakértő, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke, Barabás Gyula szerint is az árfolyamkockázatra gondolhatott a miniszter, amikor a “szerződéskötéskor előre nem látható” körülményt említett. De azt is megjegyezte, sok múlik majd a definíciókon, mert az előre nem látható változások körébe szinte bármi beleeshet.

Az Origio úgy tudja, többféle változatot is kidolgozott a KIM a jövő keddi kormányülésre arra, milyen arányban osztanák meg az árfolyam-különbözetet az adós, a bank és az állam között. Nem kizárt a harmadolás, de az sem, hogy az egész árfolyam-különbözetet elengednék. A lap megemlíti, hogy Horvátországban például ilyen döntést hozott nemrégiben devizahiteles perekben a zágrábi kereskedelmi bíróság. Hogy végül melyik verziót fogadják el, az nyilván a költségvetésre gyakorolt hatástól is fog függeni.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik